Otobüs Kazalarının Önlenmesine Yönelik Toplantı Yapıldı

featured
service

Otobüslerle yapılan şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinin güvenliğinin sağlanması ve bunun sürdürülebilir olması, ilgili tüm paydaşların uyumlu ve sorumluluk anlayışı içerisinde hareket etmesinin sağlanması konularından hareketle telafisi mümkün olmayan ağır kayıplara yol açan otobüs kazalarının önlenmesi amacıyla Valiliğimizde, Valimiz Hamdi Bilge AKTAŞ’ın başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Valimiz AKTAŞ’ın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Sadettin AKSOY, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hıdır AYÇİÇEK, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer ÖZTÜRK, Emniyet ve Jandarma’nın trafik birimleri ile otobüs firmalarının yetkilileri katıldı.

Toplantıda konuşan Valimiz AKTAŞ, medeniyetin en büyük göstergelerinden birisinin trafik olduğunu söyledi. “Medeni bir toplum olduğumuzu iddia ediyorsak Buna inanıp bunu savunuyorsak trafiğimizin de güvenli bir ortama sahip olduğunu söylüyoruz demektir” diyen Valimiz Hamdi Bilge AKTAŞ şöyle konuştu: “Trafik konusunda sürücü, araç, yol, hava şartları ve yaya da önemlidir. Bu konularda ne seviyedeyiz. Neler yaptık ve neler yapmalıyız bunları değerlendirmek gerekiyor. Önemli olan insan hayatıdır. Kurallara uyma, araçlarımızın standartlara uygun olması ve şoförlerimizin kurallara uyması önemlidir.”

Valimiz AKTAŞ’ın konuşmasının ardından İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Cihan ÖZBEN, ilimizdeki otobüs kazaları ve alınan önlemler konusunda bilgilendirmede bulunarak istatistiki veriler paylaştı. Ardından İl Jandarma Komutanlığı Trafik Kısım Amiri J. Ast. Kd. Bçvş. Halil İbrahim CAN, Jandarma bölgesindeki trafik durumuyla ilgili sunum yaptı. Otobüs firmalarının yetkililerinin de görüşlerinin alınmasından sonra toplantı sona erdi.

 

Bilindiği üzere Türkiye genelinde eş zamanlı olarak; telafisi mümkün olmayan ağır kayıplara yol açan otobüs kazalarının önlenmesi, konuya daha fazla dikkat çekilerek toplumsal farkındalığın artırılması, yol ve trafik güvenliğine katkı sağlayacak görüşlerin alınması, sorunların işbirliği ve koordinasyon içerisinde çözülmesine yönelik olarak ülke genelinde bugün illerde Valiler, ilçelerde Kaymakamlar başkanlığında İl/İlçe Jandarma Komutanları, İl/İlçe Emniyet Müdürleri, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürleri, otobüs firma sahipleri/temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile ilgili diğer paydaşların katılımı ile bir toplantı düzenleniyor.

Bu toplantıda; Yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirler, Kış şartlarına uygun lastik kullanılması, Şoförlerin yol, hava, trafik durumunun gerektirdiği şartlara uygun hızda seyretmeleri ve hız ihlali yapmamaları, Mevzuatın öngördüğü sayıda şoförü yolculuk esnasında araçlarında  bulundurmaları, Kazaların temel nedeni olan yorgun/uykusuz araç kullanmanın önlenmesi, Firmaların sık sık şoför değiştirmemesi, çalışma sürelerinin kaydının tutulması, Seyahat süresince şoförlerin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları ve bu yönde araç içinde gerekli uyarıların/kontrollerin yinelenmesi, Sürücü seçiminde titiz davranılması, uzun yol deneyimine ve güvenli sürüş   bilgisine sahip şoförlerin çalıştırılması, Firmalarca sefer öncesinde veya haftada bir kez otobüslerin ve şoförlerin yeterliliklerinin kontrol edilmesi/gözlenmesi, Trafik güvenliğine yönelik kontrollerin aksatılmadan yapılması, Terminallerde ve güzergâh üzerinde araçların takograf, ışık, far vb. teknik donanım/ekipmanlarının denetlenmesi, Belirlenen alanlar dışında yolcu bindirme/indirmenin yapılmaması, Otobüs yangınlarının nedenleri ve alınabilecek önleyici tedbirler konuları görüşülüyor.

 

İçişleri Bakanlığınca “Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi” uygulamaya konularak trafikte sürücü, yolcu ve yaya olarak yer alan insan unsurunun yaptığı kural ihlalleri ile bu ihlallerin neden olduğu trafik kazalarının önlenmesine yönelik kısa vadede yapılacaklarla ilgili güvenli sistem yaklaşımı benimsenmiş;  kaza nedenli ölümler ve ciddi yaralanmaların en aza indirilmesi, bu kazalardan kaynaklı sosyo-ekonomik kayıpların (iş gücü, zaman, maddi hasar, gelir kaybı, acil müdahale, kurtarma, tedavi, rehabilitasyon, kazazede yakınlarının uğradığı maddi ve manevi zararlar vb.) yanı sıra bireyi, toplumsal hayatı ve kamu güvenliğini tehdit eden risklerin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Otobüs Kazalarının Önlenmesine Yönelik Toplantı Yapıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin