Öztürk: 500 AR-GE hedefine ulaşmamıza az kaldı

featured
service

Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Bilim Sanayi Teknoloji Müdürlüğü tarafından “AR-GE ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı” dün gerçekleştirildi. Uluyazıda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı, Vali Yardımcısı Murat Ertekin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ARGE Tasarım Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, bakanlık yetkilileri, akademisyenler, iş adamları ile davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Möhür, “Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün koordinasyonunda gerçekleştirilen “AR-GE Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı” hoş geldiniz. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Türk sanayisinin mevcut yapısından orta yüksek teknolojiye dönüşmesi gerekiyor. Bunun en büyük ayaklarından birisi üniversite sanayi işbirliğidir. Yüksek seviyedeki teknolojiye ulaşabilmemiz ve ülkemizde  yerli olarak üretmemizin yolu AR-GE ve tasarımdan geçmektedir. Bu konu çok önemli ve bakanlığımızın 2011 yılında yeniden yapılanması ile bu misyon Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Özellikle sanayicimizin AR-GE konusunda bilgilenmesi gerekiyor ve gerekli mevzuat konusunda da bilgilenecek.” dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı da yaptığı konuşmada, “Bugün hem üniversitemiz hem Bilim Sanayi  ve Teknoloji Bakanlığı için önemli bir gündür. Zamanımız AR-GE zamanıdır inovasyon zamanıdır. Bilimin teknolojiye aktarılması zamanıdır. Bilim ve teknoloji arasında  çok özel ilişkiler vardır. Bilim zamanla teknolojiye yansır.  Fakat öyle bir noktaya geldik ki teknoloji  bilimin bile önüne geçtiği, teknolojinin bilimi etkilediği bir zamanla karşı karşıya kalabiliyoruz ama bizim için önemli olarak bilim. İkinci olarak  bu dayanışma bilimin kullanılabilir hale gelmesi AR-Ge ile birlikte olur. Yeryüzünden kopuk bir anlayış insanlığa hitap etmiyor. Bunun için çok çalışmamız gerekiyor. Böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı da çok mutluyum.” dedi.

 Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ARGE  Tasarım Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk de bir konuşma yaptı. Öztürk, şunlara yer verdi:

“7 Eylül 2016 dan buyana toplamda 36 il de 53 toplantı yaptık. 3493 kişiye  birebir anlattık, 366 firmayla birebir görüşme yaptık.  Yıl sonuna kadar da 17 toplantı yapmayı planlıyoruz.

 2008 yılında 5746 sayılı kanun yürürlüğe girerek  hayatımızda AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi resmileşti. Bir AR-GE merkezi kurabilmek için 50 çalışan ve maksimum 5 yıl çalışma şartı vardı daha sonra bu şartlar yumuşatıldı. 2008 yılında başladığımızda 20 AR-GE merkezimiz vardı. Bugün bu sayı 430 AR-GE merkezi oldu. En büyük iyileştirme ulaşım araçları imalatı sektörü dışında kalan tüm sektörlerde AR-GE merkezi kurabilmek için 50 olan çalışan sayısı 15 e indirildi.

435 tane AR-GE merkezimiz faaliyette. Elimizde de 72 tane de yeni başvuru var. İlk hedefimiz 500 AR-GE merkezine ulaşmaktı bu hedefi birkaç ay içinde geçmiş olacağız. Makro hedefimiz de 1000 AR-GE merkezine ulaşmak.  435 AR-GE merkezinde 33 bin 300 insan kaynağı çalışmakta. Bu çalışanların 17716 tanesi lisans mezunu  6 771  yüksek lisans ve  715 doktora ve üstü eğitime sahip. Bilimin olmadığı bir AR-GE’nin hiçbir manası yok. Bu merkezlerde 1533 tamamlanan ve devam eden proje var. 67 firma da yabancı sermayeli firma durumunda.  5 binden fazla patent başvurusu var. Bu merkezlerde yürütülen projeler üst segmentlerde.” 

Konuşmaların ardından “AR-GE ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme” konusunda sunum yapıldı.

Kaynak:Bizim Çankırı

Öztürk: 500 AR-GE hedefine ulaşmamıza az kaldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin