Zararlı böceklere karşı karıncalar kullanılıyor…

featured
service

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ormanları biyolojik mücadele yöntemleriyle korumaya devam ediyor.

Ormanlara zarar veren kabuk böceği zararlılarına karşı mücadeleyi sürdüren Bakanlık ekipleri Çankırı Çerkeş’teki Kısaç Mevkiine kırmızı orman karıncaları nakletti. Orman zararlılarıyla mücadele programı çerçevesinde sabah saat 05.00’da başlayan 25 adet karıncanın nakil işlemleri saat 07.00’da tamamlandı.

Biyolojik mücadelenin etkin neferlerinden olan kırmızı orman karıncaları yeni taşındıkları yerler de zararlı böcekleri yok edecek. Ayrıca bu karıncalar toprağın havalanması, drenajının iyileştirilmesi ve tohumların taşınması gibi diğer amaçlara da hizmet edecek.

“Orman zararlılarına karşı çok hassas çalışmalar yürütülüyor”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bakanlık olarak hem var olan orman varlığını korumakla hem de orman varlığını artırmakla mükellef olduklarını ve bu konuda çok hassas çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ülkemiz ormanlarında o bölgenin durumuna göre farklı biyolojik mücadele yöntemleri uyguluyoruz. Çankırı’da da orman zararlılarıyla mücadele için kırmızı orman karıncalarını kullanıyoruz. Özellikle kabuk böceği zararlılarına karşı kırmızı karıncalar oldukça etkili oluyor. Biz bu mücadele yöntemlerini uygulamaya ve ormanlarımızı biyolojik usullerle korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Karıncalarda mükemmel bir iş bölümü ve hiyerarşi bulunuyor

 Biyolojik mücadelede kullanılan kırmızı orman karıncası kolonilerinde mükemmel bir iş bölümü ve hiyerarşi olup otorite güç kraliçe karıncadır. Kraliçe 20 yıl kadar yaşamakta olup yuvanın tek hakimidir. 1-2 yaşındaki işçi karıncalar galerinin temizlenmesi, havalandırma deliklerinin açılması, yuva içine yiyeceklerin taşınması ve kraliçenin bakımı ile görevlidir. 3-4 yaşındaki işçiler ise yuvaya dışarıdan yiyecek taşımakta olup 5-6 yaşındaki karıncalar yuvayı koruma misyonu üstlenmiştir.

Karınca naklindeki temel amaç koloninin tüm fertlerinin kolonideyken eşit miktarlarda alınarak transferin sağlanmasıdır. Bu nedenle nakil işlemi güneş doğmadan önce karıncalar yuvada iken yapılır. Yuva tamamen söndürülmeyip birkaç kraliçe ile yuvayı tekrar kurabilecek sayıda karınca eski yuvada bırakılır. Hem eski yuvada hem de yeni yuvada karıncaların yiyecek bulmakta zorlanmamaları ve yeni yerlerini daha rahat benimsemelerine yardımcı olmak amacıyla bir miktar toz şeker ilave edilir.

Kaynak:Bizim Çankırı

Zararlı böceklere karşı karıncalar kullanılıyor…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin