29. Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde 100. Yıl Kültür Merkezi salonunda tören gerçekleştirildi.
Hava muhalefeti nedeniyle salonda gerçekleşen program Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması akabinde Yaren gösterisi sunumu ile başladı.
Yaren gösterileri sonrasında protokol konuşmaları gerçekleştirildi.
Ticaret İl Müdürü Şükrü Karaaslan Ahiliğin tanımını yaparak “Ahilik milletimizin tarihsel süreç içerisinde birleştirici bir sosyal kurum vazifesi görmüştür. Ahilik Esnaf ve Sanatkarların teşkilatlanmasına öncülük etmiş, tarihimizde silinmeyecek etkiler bırakmıştır. Ahilikte ben değil, biz vardır. Bu kutlamaların amacı, Ahilik Kültürünün yaşaması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına farkındalık yaratmaktır.” dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, Ahilik Kültürünün Çankırı’da tüm canlılığı ile yaşatılmasını sağlayan Yaren Derneklerine ve yarenlere şükranlarımı sunuyor, Ahiliğin kurucusu, esnaf teşkilatımızın ilk lideri Ahi Evran Hz.’nin vefatının 755. Yılında şahsım ve camiam adına rahmetle anıyor, 29. Ahilik ve Yaren Kutlamaların hayırlara vesile olmasını diliyorum dedi.
Başkan İrfan Dinç “Ecdadımıza ne kadar dua etsek azdır. Ecdadımız öyle bir miras bırakmış ki bizler miras yedi olmamamız lazım. Yaren Kültürümüz çok önemli bir mirastır. Yaren ciddi bir eğitim ocağıdır. Medeniyetimizin mayası kültürdür. Çankırı şehrinin de mayasının yoğrulduğu teknelerden bir tanesi Taşmescidimiz diğeri de Yarenimizdir. Maya sağlam ama kahrolası bir el bizi bu mayamızdan, bu özümüzden aralara setler koymak suretiyle maalesef uzaklaştırmışlar. Yaren Kültürümüzü çok iyi irdelediğimizde inanılmaz bir tablo ile karşılaşıyoruz. Yareni bilelim, Ahilik inancını bilelim başka bir şeye gerek yok. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ kutlu sözün en güzel yansıması, kendisine gelen ikinci müşteriye karşıdaki kardeşinin siftah yapmadığını söyleyen kişileri Yaren Kültürümüzde görebiliriz. Dostluk, kardeşlik, dayanışma, yardımlaşmayı, paylaşmayı başka bir sistemde, başka bir ülkenin insanında görme imkanımız yok. Müthiş miras, ama biz bu mirasımızın, medeniyetimizin çok önemli taşıyıcıları anlatmakta, tanıtmakta ve yavrularımıza aktarmakta aciziz. Önemli mirasın farkındalığına vardırma adına gayretler gösteriyoruz. Bunu anlatmakta ve tanıtmakta bütün her şeyimizi seferber etmeliyiz. Böyle bir miras yok. Eşsiz mirasımızı, Medeniyetimizin inanılmaz taşıyıcı kolonunu nesillerimize anlatmak ve aktarmak zorundayız. Göreve geldiğimizden beri üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapmaya gayret ediyoruz ama bunu yetersiz buluyorum. Elinin, kapının ve gönlünün açık olması, gözünün, belinin ve dilinin kapalı olması toplumuzdaki bütün sosyolojik hastalıkların bertaraf olması anlamına geliyor. Özümüzde problem var. Halbuki biz misafiri seviyoruz. Yaren Kültürü bizim inanç sistemimizin yansımasıdır.” dedi.
Yaren Kültür Merkezi hazırlığı içinde olduklarını ve Merkezin bin kişiye hitap edeceğini belirten Başkan Dinç, ebediyete intikal eden Yarenlere Allah’tan rahmet, yaşayanlara da sağlıklı uzun ömürler diledi.
Milletvekili Hüseyin Filiz “Türk milletin dünya milletleri arasında farkı bu milletin değerleri, kültürü ve var oluş sebebi milli ve manevi oluşudur. Bu millet Müslüman Türk milletidir. Sanatta ve ilimde adam yetiştirirken çıraklık, kalfalık ve ustalığa önem veren bir millettir. Fakat son yıllarda Çankırı olarak kararımızı, Atatürk’ün işaret ettiği milli davamız olan sanayileşme yönünde hamlelerimizi başlatırken, Çankırı’da esnafın çırak ve kalfa bulamadığı bizleri üzmektedir. Çankırı OSB’ye 10 bin sanatkarı bulmak zorundayız. Şabanözü OSB’de 3 bin kişi çalışıyor, Orta OSB’de 3 bin kişi çalışacak. Çankırı OSB için 10 bin kişiyi bulamamışken, Orta için bu 3 bin kişiyi nerden bulacağız. Ondan dolayı endüstri meslek liselerine önem vermeyiz. Son zamanda velilerde Anadolu Liselerini tercih ettirir oldu. Biz 1 olan Endüstri Meslek Lisesini 2’ye çıkarmak istiyoruz ama öğrenci gelmiyor. İnsanımız çocuğunun geleceği için Lisede cebine bir meslek dalı koymalı ve ondan sonra da Üniversite’ye göndermelidir. Köylerimizde göç başladı, insan kalmadı. Herkes çıraklık, kalfalık, ustalık yerine Hastanede Bilgi işlem olmayı, masa başı işi tercih ediyor. Sanayiciler yatırım için de önce sanatkar ve çalışacak insan istiyor. Adam yetiştirememek Çankırımızın sıkıntısıdır. Ahilik deyince benim aklıma sanatkar yetiştirmek geliyor.” dedi.
Komşum siftah yapmamış ona git, zihniyeti yerine komşumu nasıl yok ederim zihniyetinin, onun kazancını da yan cebime nasıl koyarım zihniyeti olan batı medeniyetine karşı milli ve manevi değerlerimizi bilen insanlara ihtiyacımız var diyen Filiz “İmam Hatip Liseleri yok edeceğiz derken bütün meslek liselerini yok ederek sanayiciye darbe vurdular. Türkiye’yi sanatı olmayan boş adamlar ülkesine çevirdiler. Onların arkasından da paralel yapı geldi. Türkiye’de iki düşman var; PKK ve Paralel yapıdır. Bunu çözmedikten sonra Türkiye’nin asla geleceği yoktur. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Usta, çırak, kalfa yetiştirmeden önce hainleri temizleyelim, önümüzdeki tuzakları yok edelim, sonra Çankırı ve Türkiye’yi büyütelim” dedi.
Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu “Ahilik bir kardeşlik teşkilatıdır, Devletimizin ve milletimizin varlığının özüdür, teşkilatlanmış halidir. Devletimiz yasama, yürütme ve yargıdan oluşuyor. Bu mekanizmalar Ahilik teşkilatının kendisine yansımasına ihtiyaç halinde bulunuyor. Bu 3 erkin, bir biri ile çekişme ve çatışma yerine birbiriyle kardeşlik ve işbirliği ile Türkiye’nin daha ileriye ve daha güzel noktalara gelmesi için yeniden yapılandırılması durumu ile karşı karşıyayız. Ahilik Teşkilatının günümüze yansımalarını beraberce hayata geçirebilmeliyiz. Çankırı olarak bu kültürün lokomotifi olmak durumundayız” dedi.
Vali Vahdettin Özcan ise Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları kültürünün oluşturulması konusunda çok başarılı olamadıklarını ifade etti.
Bu etkinliklerin kutlanmasında Çankırı’nın ikinci sırada olduğunu kaydeden Vali Özcan, “Gerçi Kırşehir’den sonra ahilik kutlamaları konusunda en yoğun toplantıların olduğu il Çankırı ama biz bu konuda çok başarılı olamadık. Belki üzerine daha fazla düşmemiz gerekiyor.” dedi.
Yaran evini Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürü Araştırma Merkezine tahsis etmeyi istediğini vurgulayan Vali Özcan, “Yaran evini araştırma merkezine tahsis etmiştim ama umduğum ivmeyi bulamayınca askıya aldım. Şimdi orası bakıma alınacak. Bundan sonra umarım daha aktif olur.” ifadelerini kullandı.
Yaran ve ahilik kültürününün bu kadar yoğun bir şekilde kutlandığını Çankırı’da öğrendiğini ifade eden Vali Özcan, yaran ahlakının önemini anlattı.
Konuşmaların ardından “Tiyatro Şubat”ın hazırladığı Şed Kuşatma oyunu sahnelendi. Çıraklıktan ustalığa uzanan ve sonrasında, ustalığa adım atıp, ayıplı mal üreten esnafın pabucu dama atılışı ilgi çekti.
Yılın Ahisi 80 yaşındaki demirci esnafı Abdullah Uysal’a Vali Özcan ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz tarafından şed kuşatıldı, plaket verildi, 3 Cumhuriyet altını hediye edildi.
Milletvekili M. Emin Akbaşoğlu’na Milletvekili Hüseyin Filiz şed kuşattı. Karadeniz tarafından Başkan Dinç’e desteklerinden dolayı plaket takdim edildi.
Milletvekili Akbaşoğlu tarafından meslek temsilcileri Kamil Özmerzi, Hasan Alataş, Hüseyin Akkoç, Sefer Tekmen, Mahmut Harmanda ve Kamil Kılıçarslan’a plaket verildi.
Sponsorlar Halk Bankası, Ticaret Borsası Başkanı Oğuz Ak, Berrak Makarna adına Ahmet Ak’a plaketleri Vali Özcan tarafından takdim edildi.
Kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında derece alanlar ile ustalık ve kalfalık belgesi almaya haz kazananlara ödüllerinin ve belgelerinin verilmesi ile tören sona erdi.
Kaynak:Bizim Çankırı