Çankırı’da ziyaretlerde bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, “Tarımsal hasılada bu yılı biz 30 milyar dolar ihracatla kapatmış olacağız. Geldiğimiz noktada 2002’de ise bu rakam 3,8 milyar dolarmış yani yaklaşık 9 kat dünyaya sattığımız tarımsal üründe kazandığımız para büyümüş.” dedi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Çankırı’ya geldi. İlk olarak Çankırı Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Yardımcısı Gizligider, Vali Abdullah Ayaz’dan kent hakkında bilgi aldı.
Bakan Yardımcısı Gizligider’i Vali Ayaz’ın yanı sıra AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Çelik, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çıbık, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Bahri Kılıç ve yetkililer karşıladı. Gizligider, Valilik ziyaretinin ardından Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti.
Ardından Bakan Yardımcısı Gizligider, Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen “Kız Kardeşim” programına katıldı.
İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından sinevizyon gösterisi yapıldı. Ardından konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “İlimiz 240 bin hektarlık tarım alanı ile geçit kuşağında yer alması nedeniyle Kızılırmak’ın verimli sulanan arazilerinde 550 rakımdan Karadeniz sınırında yer alan ilçelerimizde de 2500 rakıma ulaşan arazilerinde bitkisel ürünün çoğunu barındıran yetiştirebilen bir yapıya sahiptir. %12’si sulanan arazilerimiz başta olmak üzere hububattan sebzeye meyvelerden tıbbi aromatik bitkiye endüstriyel bitkilerden yağlı tohumlara kadar bitkisel ürün yelpazesinin çoğunu içermektedir.” dedi.
Düzgün, şunları söyledi: “Kavun tritakale çeltik başta olmak üzere Ülkemiz sıralamasında ilk ona giren ürünlerimizle üretimde biz de varız demekteyiz. Hayvansal üretimde 170.000’lerde küçükbaş varlığı 150.000’lerde büyükbaş varlığı 3 milyon kanatlı varlığı 50.000 kovan varlığı ile hayvansal üretimde de öne çıkan bir il konumundadır. Kırsaldan göçün yoğun olması genç nüfusun azalması Toprak yapısının kirli alkali ve tuzlu karakter olması parsellerin parçalı ve küçük olması gibi sorunların yanında çalışkan çiftçisi ülkesini düşünen tecrübeli stk’ları mega başkenti başta olmak üzere mega kentlere yol ağı üzerinde oluşu, geleneksel aile yapısını korumaya çalışan insanıyla tarımsal sanayiye doğru yol alan iş adamlarını barındıran en önemliside Bakanlığımız desteğini gören ve buna Şükreden yetiştirici ve çiftçileriyle ülke tarımında biz de varız demekteyiz.
Arazi toplulaştırmasının mevcuden bitirilip yeni alanlar oluşturulması DSİ yatırımlarının tamamlanmasıyla daha iyi noktalara geleceğimiz kanaatindeyiz. Sayın Bakanımızın talimatları gereği 7/24 sahada ve kapımızın açık olduğu ortamda gerek arazi işlerimiz gerekse Bugün yapacağımız eğitimler gibi eğitimlerimizde kapasitenin çok üstünde oranlardayız. İlimizde kadın Çiftçilerimizin eğitimine pozitif ayrımcılık çerçevesinde ayrı bir önem verilmektedir. Çiftçi eğitim ve yayım uygulamalarından en azami faydalanmaları husununda tüm proje ve tarımsal faaliyetlere katılmaları sağlanmaktadır. İl Müdürlüğümüzce son 10 yılda İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Arıcılık, Sebze Yetiştiriciliği, Basınçlı Sulama Sistemleri, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Serin İklim Tahıl Yetiştiriciliği, Sürü Yönetimi Elemanı vb. konularında açılan kurslar da 1042 kadın çiftçimiz eğitime katılarak sertifika almıştır. Bu kadın çiftçilerimiz Bakanlığımız Projelerinde pozitif ayrımcılık yapılarak artı puanlarla desteklenmiştir.
Kadın Çiftçileri Yenilik Yayım Projeleri çerçevesinde yürütülen projelerle ilimiz Kadın çiftçilerinin üretimde daha fazla rol almaları sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda İlimizde Sürdürülebilir Tarım İçin Nohut Yetiştiriciliğinde Mikrobiyal Gübre Kullanımının Kadın Çiftçiler Eliyle Yaygınlaştırılması Yayım Projesi 2020 yılında başarıyla tamamlanmıştır. 2022- 2023 yıllarında ise Kuraklığa Dayanıklı Yeni Tescil Buğday Tohumu Kuraklığa Dayanıklı Yeni Tescil Buğday Tohumu Yayım Projesi başlatılmış olup 2 lokasyonda Kadın Çiftçilerimizle devam etmektedir. Proje çerçevesinde Çiftçi Toplantılarımız devam etmekte olup 2022 yılı Haziran ayında 10 kadın çiftçimizle Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü İkizce Araştırma Ve Uygulama İstasyonuna bir gezi düzenlenmiştir. Projelerimiz Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yapılarak, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının katkıları ile etkin bir şekilde yürütülmektedir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye ortaklığında yürütülen Kız Kardeşim Projesi, kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donanarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesi ve ekonomik kalkınmada aktif rol almalarını desteklemeyi amaçlamaktadır. “Kızkardeşim Projesi” ile Çankırı’nın değerli kadın çifçileri, girimci bayanları,kooperatif ortağı bayanlarına yönelik verilecek olan eğitimlere yüksek seviyede katılım sağlanması için, İlimizde mevcut Ticaret Borsasına bağlı 2 adet Kadın Kooperatifi üyeleri ile birlikte girişimci kadınlarımızın bulunduğu İlimiz kadın çifçileri ve üreticilerine ışık tutarak örnek olacak bugünkü eğitimin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Bakan Yardımcısı Gizligider de “Kadınlar insan, biz insanoğluyuz. Bizler biraz aciz, biraz bakıma muhtaç, biraz yardıma muhtaç varlıklarız. Sizler olmazsanız bizim durum çok iyi değil. Sizlerin elinizin değdiği her şey ayrı bir bereket, ayrı bir verim, ayrı bir rahmet.” dedi.
Türkiye yüzyılıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gizligider, “Bu gelmekte olan yüzyıl Türkiye yüzyılı. Artık kendimizin ürettiği, en modern teknolojiyle ürettiği arabamızla, artık kendi ürettiğimiz tohumumuzla, kendi ürettiğimiz uydumuzla, uçağımızla, bir ayağımız toprağımızda, öbür ayağımız dünyanın dört bir tarafında yetişmiş insanımızla inşallah Türkiye yüzyılı. Geldiğimiz noktada gerek pandemi süreciyle, gerek gıda milliyetçiliği, gerek bölgesel savaşlar ve hepsinin ardından bir şeye yöneldik. Nedir bu, tarım, hayvancılık, balıkçılık, orman yani tam da bizim faaliyet alanımız, olmazsa olmaz. Teknolojide nereye gelirsek gelelim acıktığımızda cıvata yiyebilme ihtimalimiz yok. Bunu gördük. Hamd olsun Türkiye bu süreci son derece, olabildiğince iyi atlattı ve buradan bazı dersler çıkardı. Bu yaşananlar, gerek dünyada yaşananlar, gerek Türkiye, üretimin ve bu üretimin sürdürebilirliğinin ve yeni dönemde tam da Türkiye yüzyılı dediğimiz bu dönemde nasıl bir yöne evrileceği yönünde bazı kararlar verdik.” diye konuştu.
Gizligider, üretime daha fazla önem vereceklerini ifade ederek, “Ekilmeyen tek bir metrekare alanımız olmasın istiyoruz. Bununla ilgili bir yasal düzenleme getireceğiz inşallah. Ve böylece herhangi bir sebeple boşalan alanlar için diyeceğiz ki, ‘Sana 2 yıl süre. Bu tarlayı ektin ektin, ekmedin, ben devlet olarak bunu kiralıyorum. Bunun parasını da hesabına yatıracağım.’ Bunu da son derece şeffaf, elektronik ortamda yapacağız. Önce buradan başlayacağız. Sonra diyeceğiz ki bir ürün ekerken dikkat etmemiz gereken işler var. En başta su. Toprağın özelliği, iklimin özelliği. Geldiğimiz noktada yaşadığımız sıkıntılara son vermek istiyoruz. Diyeceğiz ki ‘sen burada şu ürünleri ekebilirsin. Bunları yaparsan destek var. Arkandayız. Ama öbür türlü başka bir yola girersen ben bunun sana teminatını veremem.’ Bu şekliyle hem ürün desenimizi planlayacağız hem de çiftçimizin Allah izin verirse bir daha zarar etmesi yönünde bir ihtimali ortadan kaldıracağız.” ifadelerini kullandı.
GELİR KORUMA SİGORTASI HAYATA GEÇİYOR
Bakanlık olarak yeni bir uygulama yaptıklarını da aktaran Gizligider, “Yeni bir uygulama olarak şu anda Konya’da bu yıl itibariyle uygulama yapıyoruz. ‘Gelir Koruma Sigortası’ dedik biz buna. Bununla da her şeye rağmen öngörülemeyen faklı şeyler olabilir. Çünkü malum zirai faaliyet, dış etkenlere son derece açık bir faaliyet. Eğer öyle bir faaliyet olursa gelir koruma sigortası girecek, fark ödemesi girecek, Allah’ın izniyle çiftçimizin artık zarar etmesiyle ilgili bir problem Türkiye’de kalmayacak.” dedi.
Gizligider, Rusya Ukrayna savaşında tahıl koridorunun oluşturulmasında ve sorunların çözümünde Türkiye’nin çok önemli işlerin altına imza attığını söyleyerek, “Rusya ile Ukrayna bir savaşa tutuştular. Ukrayna’dan çıkması gereken gemilere bir blokaj kondu. Rusya müsaade etmedi. Bu iki devlet, yoğun bir çatışma sürecindeyken, dünyanın süper güçleri bakarken, Türkiye’nin adaletine sığındı. Türkiye’nin adaleti 2. Kez geçtiğimiz 10 günde de ikincisi yaşandı, bu düğümü çözdü. Yani, aslında biz bu coğrafyada bin yıldır adaletin tecellisinin de teminatıydık. Ve galiba bu coğrafya yine bizi çağırıyor. İşte biz bu anlayışı tahıl üretiminden, tahıl koridorundan, hayvancılıktan, ormancılıktan nereden tutarsanız tutun işte artık Türkiye yüzyılı dediğimiz bu yeni dönemde bu anlayışla hareket edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Ülkemizin bazı tarımsal verilerde iyi yerlerde olduğunu ifade eden Gizligider, şöyle devam etti:
“Bizler ülke olarak, dünya çapında ciddi işler yapıyoruz. Kıbrıs’a su götürüyoruz mesela. Hayvan sayısında geldiğimiz nokta, hububatta geldiğimiz nokta, birçoğunda Avrupa’da birinciyiz, dünyada ise ilk 10 içindeyiz. Ama buna rağmen birileri bir şeyler söylüyor. Geçtiğimiz 19 yılın 15’inde bu sektörde büyüme yaşanmış. 4 yılın ikisi zaten pandemiyle ilgili, ikisiyle de ilgili dönemsel sorunlar oldu. Art arda büyümüş. Mesela tarımsal hasılada bu yılı biz 30 milyar dolar ihracatla kapatmış olacağız. Geldiğimiz noktada 2002’de ise bu rakam 3,8 milyar dolarmış yani yaklaşık 9 kat dünyaya sattığımız tarımsal üründe kazandığımız para büyümüş. Yine fındıkta, kuru üzümde, kayısıda, incirde, ayvada, buğday unu ihracatında dünyada açık ara birinciyiz. Toplamda 87 milyar dolar dış ticaret hacmimiz olmuş. Çok net bir şekilde ihracatçı konumdayız. Hayvan sayısında açık ara Avrupa’da birinci sıradayız. Sadece hayvan sayısında değil bir de bunun niteliği var. Karkas et dediğimiz bir hayvanın ne kadar et verdiği gibi diyelim bunlarda 2 -3 kat büyümeler söz konusu. Yine kendine yeterlilikte birkaç ürün dışında yüzde yüzün üzerindeyiz. Ama bunların hepsini sizlerin eli değdiği için yapıyoruz. Sizler bu işlere sahip çıktığınız için yapıyoruz.”
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca uygulanan Kız Kardeşim projesi eğitim programına katılan kursiyerlere katılım belgeleri teslim edilerek program sona erdi.