Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinesinde Türkiye genelinde başlatılan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) kapsamında ilimizde gerçekleştirilen çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verildi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi YABÖM Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıya Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Möhür, Şabanözü OSB Müdürü Yavuz Uğurlu, ÇATSO, KOSGEB ve KUZKA yetkilileri, öğretim görevlileri ve basın mensupları katıldı.
Çankırı Karatekin Üniversitesi YABÖM Müdürü-Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Gürbüz, Çankırı tarihinde daha önce görülmemiş bir projenin hayata geçirildiğini ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 21 proje arasında kabul edilen 1 proje olduğunu belirterek “Çankırımız da çok iyi şeyler yapılıyor ama bazı şeyler gümbürtüye gidiyor. Çankırı çok olumsuzlukların olmadığı çok iyi şeylerin olduğu bir yer. Biz bu iyilikleri ön plana çıkması için kolları sıvadık. Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği ile güzel projelere imza atacağız. Çankırı Kamu-Sanayi-Üniversite İşbirliği Uygulama Merkezi Türkiye’de ilk olacak. Kamu ve Üniversite olarak sanayicimizin ayağına gidip proje konusunda fikirlerimizi paylaşıyoruz. Çankırı’da gezmediğimiz sanayici kalmadı. Biz sanayiciye gidiyoruz ama sanayici bize gelmiyor. Sanayici bize gelmezse de biz sanayiciye gitmeye devam edeceğiz” dedi.
Üniversite’nin gücünü Çankırı’nın iyi anlayamadığını belirterek sözlerine devam eden Gürbüz “Biz Üniversitelerde yok yok. Biz sadece ülkemize değil, bağlı bulunduğumuz ilimiz Çankırı’ya da hizmet etmek için varız. Hedeflerimiz var. Ne yapacağımızı biliyoruz ve zaman dilimlerimiz belli.” dedi.
Çankırı Karatekin Üniversitesinin Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği ile 2012 yılından beri 5 projeye destek verdiğini belirten Gürbüz, “Son destek verdiğimiz projemiz Ceviz Kırma Projesi Çankırı’dan çıkan en büyük proje. Bakanlık tarafından 15 milyon 600 bin dolarlık destek sağlandı. Çankırı’nın ismi bu proje ile bir kez daha ön plana çıkmıştır” dedi.
Üniversite’nin danışman desteği ile her zaman sanayicinin yanında olduğunun altını çizerek açıklamalarına devam eden Gürbüz, “Çankırı son zamanlarda yeni yeni gelişen bir il. Çankırı’nın frene ihtiyacı yok. Yapıcı destek için Çankırı’da kamu ve üniversite her şeye pozitif yaklaşıyor.” diyerek “Bundan sonrada sanayicilere proje hazırlama ve sunmaları için teşvik etmeye devam edeceğiz. Gerektiğinde öğretim üyelerinden destek almaları sağlanacak. Projesi veya proje fikri olan sanayicilerin Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Merkezi ile irtibatını sağlamaktır” dedi.
Gürbüz’ün anlatımları sonrasında Şabanözü OSB Müdürü Yavuz Uğurlu, Çankırı’da başlayan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği çalışmaları hakkında bilgi vererek “TR82 bölgesinde proje faaliyetlerinin artmasını ve ilimizin rol model olmasını arzulamaktayız.” dedi.
“İlkeleri olmayanlar ilkel kalır. Bu nedenle ilkeli olacağız” diyerek sözlerine başlayan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, göreve başladığı günü üniversitenin amacını ve ilkelerini dile getirdiğini ve bu çerçevede gelişen bir üniversite olduklarını dile getirdi.
“Çankırı’da bizi algılamada bir sorun var. Fakat dışarıda itibarımız daha fazla” diyen Savaş, “Eğitim ve bilimsel çalışmalarımız sadece Çankırı’da değil ülke dışında da devam ediyor. Dünya çapında 3 projemiz var. Büyük projelere imza atıyoruz. Bir çok ilkeyi yapmaya çalıştık, çünkü ilkelerimiz var. Üniversitenin kalp atışlarını çok iyi yakalayan sanayici işadamlarına memleketimizin çok ihtiyacı var. Durmak yok yola devam ” dedi.