Dünya gıda günü kutlandı, Çankırılı esnaflar tarafından stant açıldı

featured
service

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Teşkilatınca ( FAO ) ; Dünya Gıda sorunları ve önemi hakkında kamuoyunu aydınlatmak, yanlış beslenme ve açlığa karşı mücadeleye çağrıda bulunmak amacıyla “Dünya gıda günü” ilan edilen 16 Ekim günü her yıl olduğu gibi bu yılda bütün dünyada, ülkemizde ve İlimizde 16 Ekim 2014 günü çeşitli faaliyetlerle kutlandı.

Kutlama programları çerçevesinde dün Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 100. Yıl Kültür Merkezinde bir program gerçekleştirildi.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı ve akabinde Gıda Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan tanıtım filmi gösterildi.

Tanıtım filmi sonrasında günün önemi nedeniyle bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, Günümüz dünyasında yeterli ve dengeli beslenemeyen insan sayısı 1 milyara yükselmiştir” dedi.

“Her yıl milyonlarca çocuk anneleri yetersiz beslendiği için normalden daha az kiloda doğmakta ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde 10 milyon çocuk 5 yaşına ulaşmadan hayatını kaybetmiştir” diyen Çakır, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 2014 yılı Uluslararası Aile Çiftçiliği yılı ilan edilmesi sebebiyle bu yıl ki tema “Aile Çiftçiliği: Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse” olarak belirlenmiştir” dedi

“Dünya nüfusunun yüzde 46’sının kırsalda yaşaması ve birçok insanın ya çiftçi çocuğu ya da köyle irtibatının bulunması Aile Çiftçiliğinin önemini daha da artırmaktadır” diyen Çakır, Çankırı genelindeki tarımsal faaliyetlere de değinerek, “İlimizde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tarım işletme sayısı yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 10000 adettir. Bu tarım işletmelerinin 394 adedi 5 dekarın altında 325 adedi 5-10 dekar arasında, 3257 adedi 50-100 dekar arasında, 2222 adedi 100-200 dekar arasında, 738 adedi 200-500 dekar arasında, 10 adedi 500-1000 dekar arası , 2 adedi 1000-2000 dekar arasındadır. 8799 adet büyükbaş hayvancılık işletmesinin ise 1725 adedi 20-50 baş arası, 521 adedi 50-100 baş arası, 117 adedi 100-200 baş arası, 4 adedi 200-500 baş arası, 3 adedi de 500 başın üzerindedir. Mevcut işletmelerin %90 ‘ından daha fazlasının küçük ölçekli aile işletmesi olması Çankırı için Aile İşletmeciliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

İlimizde gıda sektöründe 130 adet gıda üretim yeri, 626 adet gıda satış yeri 453 adet toplu tüketim yeri olmak üzere toplam 1209 kayıtlı gıda işletmesi faal durumdadır.

Dünyada gıda sektörü çok stratejik bir sektör haline gelmiştir. Unutmayalım ki Allah’ın insanlara verdiği en büyük nimet binalar, gökdelenler değil, topraktır. Dünyada 1 milyar insan açlıkla yüz yüzedir. Bunun önüne geçecek, sigorta yapı aile işletmeciliğidir” dedi.

Çakır’ın konuşmasından sonra Aile Çiftçiliği tanıtım filmi izlendi.

ÇKÜ Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Oral Düzdemir ve ÇKÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabit Erşahin ve konferanslarını verdi.

Düzdemir, dünyanın dikkatini küçük çiftçilere çekmesi gerektiğini belirterek, Çankırı’nın en temel sorunu olan göç’ü aile çiftçiliği ile tersine çevirebileceğine vurgu yaptı.

Üretici dürüstlüğü ve ahlakının da çok önemli olduğunu ifade eden Düzdemir, Çankırı konumsal olarak bio çeşitlilik yönünden çok şanslı. Ancak kırsalda çalışacak insan sayısı çok az. Aile çiftçiliği, sosyal politikalarla desteklendiği durumda yerel ekonominin canlanması için bir fırsat olur” dedi.

Prof. Dr. Erşahin’de “Dünyayı besle, yeryüzünü önemse” sözünün çok önemli bir söz olduğunu belirterek tarımın tarihçesi hakkında bilgi verdi.

“Tarım yaparken, çevreyi korumayı unutmayalım” diyen Erşahin “Topraklar bize emanettir. Topraklarımızı gelecek nesillerimiz için korumalıyız” dedi.

Verilen konferanslar sonunda konuşmacılara Vali Özcan tarafından plaket takdim edildi.

Program Çankırılı esnaflar tarafından açılan stantlar gezilmesi ile sona erdi.

Dünya gıda günü kutlandı, Çankırılı esnaflar tarafından stant açıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin