Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci Cumartesi günü ilimize gelerek ziyaretler gerçekleştirdi.
İlk olarak Çankırı Valiliğini ziyaret eden Bakan yardımcısı Tüfekci, Valilik Defterini imzalayarak Vali Vahdettin Özcan’dan brifing aldı.
Çankırı’nın bir Yaren şehri olduğunu belirten Vali Vahdettin Özcan, “Çankırı sanayi kültürü ve altyapısı olan bir ildir.” diyerek il ve ilçelerde bulunan sanayiler hakkında bilgi verdi.
Kastamonu ilinde Bölge kuruluşlarının ve kamu yatırımları çok sayıda var iken Çankırı ilinde kamu yatırımlarının olmadığını belirten Vali Özcan “İlk defa Milli Parklara yatırım yaptırdık. Bu yatırım olana kadar Bakanlıkların 1 liralık yatırımı yoktu.” diyerek Ilgaz Dağı ile ilgili talepleri olacağını ve değerlendirmeye alınması gerektiğini hatırlattı.
Vali Özcan, Ilgaz Kızlar yolu Barajı için destek beklediklerini belirtti.
Vali Özcan’ın sunumu sonrasında Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun selamını ileterek, Çankırı’yı çok önemsediğini belirtti.
Kızlar yolu barajının 2016 Nisan ayında programa alınıp ihaleye çıkmak için elinden geleni yapacağını belirterek açıklamalarına devam eden Tüfekci “2012’den 2015’in sonuna kadar Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Çankırı’da 570 milyon liralık yatırım yaptık. 2016 ve devamında yapılacaklarla birlikte yaklaşık 800 milyon liraya kadar çıkıyor. Güldürcek’ten günde 60 bin ton su Çankırı’ya içme ve kullanma suyu olarak intikal ediyor. 4 kısım ishale hattı tamamlandı. Çerkeş Akhasan Barajı’nın 15.3 milyon metreküp su depolama kapasitesi var. Su tutmaya başladık. Şuanda 25 bin dekar alanı sulamaya başladık. Koyunbaba Barajıyla 103 bin hektarlık alanda sulama işlemi başlayacak. Taşkın koruma ve dere ıslahında Çankırı’da iyi bir noktadayız. 39 taşkın koruma ve dere ıslahı projesi gerçekleşti. 5 proje devam ediyor. 2016 ve sonrası için taşkın loruma ve dere ıslahı ile ilgili 54 projemiz var. Kızılırmak Hamzalı Sulaması projesi devam ediyor. 95 bin dekar araziyi suluyor. Tımarlı Sulaması 77 bin dekarlık bir alanı sulayacak. Kızlaryolu Barajı 160 bin dekar alanı sulayacak. Şu anda teklifi yapıldı. Nisan ayında görüşülecek. Hayata geçirmek istiyoruz. Hedefimiz 2016 yılı programına alıp biran evvel ihale etmek. Çerkeş Hacılar Barajı içme, kullanma ve sulama amaçlı. Yaklaşık 25 milyon metreküp kapasiteye sahip olacak. Hayata geçirme gayretinde olacağız. 2019 yılına kadar Çankırı’da 33 gölet ve sulama projesi daha hayata geçecek. Çankırı’da 46 milyon 100 bin fidana toprakla buluşturduk. 1.5 milyon bu yıl dikeceğiz. Çankırı’nın yüzde 25’i ormanlarla kaplı. Ağaçlandırmaya önem veriyoruz ama Çankırı’da bunu biraz daha artırmamız lazım. 5 bin köye 5 bin orman eylem planımız var. Çankırımıza 30 hektar badem, 35 hektar ceviz fidanı dikeceğiz. Böylece orman çiftçimizin yıllık 130 bin lira gelir elde etmelerini sağlayacağız.
Ilgaz Milli parklarını önemsiyoruz. Yapılacak çalışmalarla ilgili rapor aldım. Yapılacak çalışmaları Sayın Bakanımla paylaşacağım. Ilgaz Milli Parkları Türkiye’nin zenginliğidir. Doğa harikası böyle bir yeri canlandırmak ve turizme kazandırmak için yeni telesiyej, sosyal donatı, mesire alanları gibi farklı düşüncelerimiz var. 13 yılda 17 otomatik Meteoroloji gözlem istasyonu kurduk. 2016’da 3, 2017’de 2 tane kuracağız. Buradaki bütün iklim şartlarını gözetleyip çiftçimizle paylaşarak tarımda vatandaşımızın sıkıntı çekmemesi için çalışıyoruz. Artık meteorolojinin bütün ekipleri araziye yayındı. Meteoroloji birimlerimiz bizzat köylünün ayağına giderek, çiftçimizi mağdur etmeyecek” dedi.
Valilik programı sonrasında Koç Otel’de Bakanlık birimleri ile toplantı gerçekleştirildi.
Kaynak:Bizim Çankırı
bu adamlar iş falan yapmaz.devletin,milletin parasıyla gelmiş konuşuyor.çankırı’da orman falan yok!dört bir taraf beton..