Çankırı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Alim Çaycı bir basın duyurusu yaparak Mesleki Yeterlilik Belgelendirme işlemleri ile ilgili rehberlik etmek üzere bu alanda çalışan işçileri Çankırı İŞKUR’a davet etti.
Konuya ilişkin basın duyurusu şöyle: “Bilindiği gibi 5544 Sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu Kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 25/05/2015 tarihinde yayımlanan Tebliğlerde yer alan, Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde; Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale gelmiştir. Belge zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin belge masraf karşılığı ile; Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen miktarı geçmemek üzere, sınav ücreti 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen esaslar doğrultusunda İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.
25/05/2015 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslekte belge zorunluluğu 26/05/2016 tarihinde başlarken, 24/03/2016 tarihinde Resmi Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2016/1 nolu ikinci tebliğde yer alan 8 meslekte belge zorunluluğu 25/03/2017 tarihinde başlayacaktır.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmamaktadır.
Bu belge Mesleki Yeterlilik Kurumu (http://www.myk.gov.tr) tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarına müracaat edilerek temin edilebilmektedir. Belgeyi talep eden kişi, Sınav Ücretini Belgelendirme Kuruluşuna müracaat sırasında kendisi yatırmaktadır. Sınavda başarılı olanların Sınav Ücreti ve Belge ücretleri mevzuat çerçevesinde Belge sahibinin hesabına Türkiye İş Kurumu tarafından işsizlik fonundan karşılanarak ödenmektedir.
Belirtilen mesleklerde kanunun öngördüğü 26/05/2016 tarihinden sonra belgesiz işçi çalıştırdığı İş Müfettişlerince tespit edilen işveren veya işveren vekillerine, 5544 Sayılı Kanunun Ek Madde 1, 3. Fıkrası uyarınca Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından; her bir işçi için beşyüz Türk Lirası İdari Para cezası uygulanacağından; bu meslekte çalışan işçi ve bu meslekte işçi çalıştıran işverenlerimizin bu konuya hassasiyet göstermeleri menfaatlerine olacaktır.
Söz konusu mesleklerde aktif olarak çalışan işçilerimize Çankırı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde, rehberlik faaliyeti yürütülecektir. Bu kapsamda işçilerimizin; Mesleki Yeterlilik Hakkında Bilgilendirme, Mesleki Yeterlilik Sınavlarına Hazırlanmaları, Mesleki Yeterlilik Sınavı Müracaatları ve Mesleki Yeterlilik Belgelerini almalarına kadar geçen aşamalarda rehberlik etmek üzere İl Müdürlüğümüze müracaat etmelerini rica ederiz.” denildi.