Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülmekte olan Süne ve Kımıl mücadelesinde, Biyolojik mücadele için Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından gönderilen 250.000 adet yumurta parazitoiti Kızılırmak ilçesi Hacılar köyüne, Merkez ilçe köylerinden Tüney ve Hasakca köylerindeki hububat ekiliş alanlarına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, Bitkisel üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Konu uzmanı elemanları, Hasakca köyü çiftçileri ve İlköğretim Okulu 3-4. Sınıf öğrencilerinin katılımı ile salım yapıldı.
Müdürlükten yapılan açıklamada; “Süne ve Kımılın doğada çoğalmasını engelleyen faydalı böcek dediğimiz yumurta parazitoiti (Trissolcus spp.) en önemlilerindendir. Süne ve kımılın bırakmış olduğu yumurta paketlerine bu faydalı böcek, kendi yumurtalarını teker teker bırakır ve buradan süne ve kımıl nimfleri yerine faydalı böcek çıkar. Bu şekilde doğa kendi kendine mücadele edecektir. Bu nedenle faydalıların çoğalması ve barınması için gerekli olan ağaç ve ağaççıkların çoğalması gerekmektedir.
Bu kapsamda ilimizde 2006 – 2016 yılları arasında 10 yıllık sürede süne ve kımıl ‘da biyolojik mücadele kapsamında toplam 503.000 adet yalancı akasya fidanı Müdürlüğümüz tarafından kımıl –süne görülen hububat ekiliş alanlara diktirilmiştir.
Kimyasal ilaç hem pahalı hem de çevre ve insan sağlığına zararlı olduğundan kullanmaya lüzum kalmamıştır. Bu yöntem ile ilaç ve alet masrafı olmadan emgisiz, kaliteli ve en önemlisi kimyasal kalıntı taşımayan dane elde edilerek, ülke ekonomisine de katkı sağlanmış olacaktır.” denildi.
Kaynak:Bizim Çankırı