TOBB’un organize ettiği Türkiye Ekonomi Şurası, M. Rifat Hisarcıklıoğlu’un ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
Artık 2017’ye baktıklarına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, yaşanan tüm çalkantılara rağmen özel sektörün son bir yılda 155 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımı yaptığını, 141 milyar dolarlık mal ihracatı gerçekleştirdiğini, turizm, denizcilik ve müteahhitlik sektörlerinde 38 milyar dolarlık döviz geliri elde edildiğini kaydetti.
“Vergi indirimleri isabetli bir adım oldu”
Yaşanan olumlu gelişmelere rağmen sıkıntılar da bulunduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye ekonomisinin yüzde 80’i iç tüketimden kaynaklanıyor. Dünya ekonomisi ve küresel ticaret uzun bir süredir yavaşlamış durumda. Böyle bir ortamda iç piyasamızı canlı tutmak daha önemli hale geldi. Unutmayalım ki ekonomi bileşik kaplar gibidir. İstihdam için üretim, üretim için de iç tüketim şart. İleride daha büyük atılımlar yapabilmek için bugün eldekini muhafaza etme zamanıdır. Şimdi iç piyasayı canlı tutma zamanıdır. Hükümetimizin beyaz eşya, mobilya ve konut sektörlerindeki vergi indirimleri bu açıdan isabetli bir adım olmuştur.”
“En az artı bir istihdam”
Son dönemde Hükümetin istihdamı, ticareti ve sanayiyi destekleme yönünde yeni adımlar attığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda vergisini düzenli ödeyenlere yönelik vergi indiriminin de gündemde olduğunu ifade etti.
İş dünyasının moralini ve şevkini artıran tüm bu desteklerin ekonomiye ve yatırımlara yeniden ivme kazandıracağına inandığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, bu anlamda TOBB olarak son dönemde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Türkiye’nin 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında nasıl milli bir mücadeleye giriştiyse özel sektörün de 2017’de istihdam yarışı yapması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, özel sektör temsilcilerine “Türkiye’nin geleceğine en az artı bir istihdam sağlamaları” çağrısında bulundu.
– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Erdoğan, TOBB İkiz Kuleler’deki Türkiye Ekonomi Şurası’nda yaptığı konuşmaya, toplantının hayırlı olması temennisini ileterek başladı.
Ekonomiyle ilgili her adımı istişareyle attıklarını ifade eden Erdoğan, yine böyle bir istişare için bugün bir araya geldiklerini belirtti. Değerler sistemlerinde istişarenin çok farklı yeri olduğunu, istişareyle yollarına devam ettiklerini bildiren Erdoğan, iş adamlarının ülkeye, şehirlere, sektörlere ilişkin görüşlerinin daima kıymetli olduğunu söyledi.
Erdoğan, Türkiye’nin son 14 yılda 3 kat büyümeside, yapılan istişarelerin büyük katkısı bulunduğunu vurgulayarak, bugün ve bundan sonra yapılacak iş birliğinin 2023 hedefleri doğrultusundaki yürüyüşü hızlandıracağının altını çizdi.
– “Ekonomik terör”
Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile ilişkisini fiilen kesmeye yönelik Suriye ve Irak’ta bir terör koridorunun inşa edilmeye çalışıldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bunun için tüm terör örgütleri kullanılıyor, gizli veya açık destekleniyor. Aynı terör örgütleri malum merkezlerden aldıkları güçle ülkemizde de eyleme yönlendiriliyor. Bölücü terör örgütünün 6-7 Ekim olaylarında, çukur eylemlerinde ortaya koyduğu strateji kendi aklı da değildir, kendi imkanlarının ürünü de değildir. Yine DEAŞ’ın ülkemizde yaptığı veya yapmaya çalıştığı eylemlerin de akılla, mantıkla izah edilebilecek bir tarafı yoktur. Türkiye’nin yakın tarihte gördüğü en büyük ihanet olan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, ‘çalışma arkadaşlarımızın hepsi hapiste’, bu tür serzenişte bulunanların niyetleri de gayet açıktır. Ülkemizin güvenliğinden öte istiklalini ve istikbalini hedef alan bu saldırıların tamamı da ekonomi ayağıyla birlikte yürütülmüştür.”
Buna “ekonomik terör” ve “ekonomik terörün aktörleri” dediğini belirten Erdoğan, bunların iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne zaman Türkiye güvenlik sorunlarıyla karşılaşsa hemen ekonomiyi durdurmayla ilgili çağrılar, döviz ve faiz manipülasyonları ve üreticileri ürkütmeye yönelik taktiklerin beraberinde zuhur ettiğine işaret ederek, “Sadece içeride değil aynı zamanda dışarıda zuhur ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili attıkları adımın altında ne yatıyor zannediyoruz? Orada da yatan kesinlikle bir ekonomik terörle, bu terörü estirmek suretiyle acaba biz Türkiye’yi nasıl ürkütürüz, bunun gayreti içerisine girdiler.” değerlendirmesinde bulundu.
-Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım da, TOBB üyelerine hitaben, “Her bir üye bir kişiyi istihdam etse 1,5 milyon yeni iş alanı, yeni aş anlamına geliyor. İşte bugün burada Cumhurbaşkanımız da ifade etti, en az bir. Bu sayıyı artırdığımız zaman iki olunca 3 milyondan bahsediyoruz. Siz ekonomiyi büyütmek için, insanlarımıza yeni iş alanı oluşturmak için bir adım attığınızda biz de iki adım atacağız. Bu yükü sadece size taşıtmayacağız.” dedi.
“Biz ekonomimize, milletimize, iş adamlarımıza güveniyoruz ve bugüne kadar bu oyunları nasıl boşa çıkardıysak son zamanlarda sahnelenen bu oyunu da boşa çıkaracağız. 2017 bazılarının sürekli olarak karamsarlık pompaladığı bir yıl olmayacak, aksine Türk ekonomisinin tekrar şaha kalkacağı bir yıl olacaktır Sayın Cumhurbaşkanım. Bugün bir sorumluluk almak üzere bu salondasınız. Cumhurbaşkanımızın geçmiş yıllardan beri söylediği bir şey var. TOBB, iş camiamızın en büyük çatı örgütü. Dolayısıyla bünyesinde 1,5 milyon üye var. Her bir üye bir kişiyi istihdam etse 1,5 milyon yeni iş alanı, yeni aş anlamına geliyor. İşte bugün burada Cumhurbaşkanımız da ifade etti, en az bir. Bu sayıyı artırdığımız zaman iki olunca 3 milyondan bahsediyoruz. Siz ekonomiyi büyütmek için insanlarımıza yeni iş alanı oluşturmak için bir adım attığınızda biz de iki adım atacağız. Bu yükü sadece size taşıtmayacağız.”
Başbakan Yıldırım, planlanan 1,5 milyon çalışan için 1 yılda 12 milyar liralık kaynağı hükümet olarak karşıladıklarını aktardı.
Çalışanların iş başı eğitimini karşılayacaklarını ve eğitim süresince 500 bin çalışanın maaşını vereceklerine işaret eden Yıldırım, 1,5 milyona kadar olan bütün çalışanların sigorta primi ve vergilerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca karşılanacağını bildirdi.
Yıldırım, çalışmaların bunlarla sınırlı olmadığını, mesleki eğitim programı için istihdam alanı oluşturduklarını, bütün bunlarla en az 2 milyon vatandaşa yeni iş imkanı açılacağını belirtti.
Gerçekleşen Ekonomi Şurasına ilimizi temsilen Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çelikten, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cafer Özkan, Çankırı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadullah Erdem, Çankırı Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Ünal katıldı. Ekonomi Şurasında ilimiz olarak üç önemli soruna vurgu yapılarak şuraya girecek konular arasına bildirilmiştir. Ticaret ve Sanayi Odasından verilen bilgi şöyle:
“Belirtilen sorunlardan ilki Göç ve İstihdam sorunudur. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri, kırsal kesimlerden küçük illere, küçük illerden de büyük illere gerçekleşen göçtür. Resmi rakamlara göre 14.804.116 kişilik nüfusu ile İstanbul ülke ekonomisinin P’si oranında yükünü ve risklerini taşımaktadır. Bu durumda herhangi bir doğal afet deprem vs. gibi durumlar gerçekleştiği taktir de ülke ekonomisinin bunun altından kalkması oldukça zor olacaktır. Bir diğer önemli nokta kalabalık İstanbul nüfusundan kaynaklanan trafik, altyapı gibi problemler üretim ve ticarette önemli ölçüde verimliliği etkilemektedir. İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirlere yapılan göçler özellikle ilimiz Çankırı gibi gelişen sanayisi olan illerde istihdam sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bunun sonucu olarak birçok özel sektör firması eleman aramakta fakat bulamamaktadır. Yine İstihdamdaki en büyük sorunlardan biri ise Güneydoğu illerimizde Suriyeli vatandaşların kaçak istihdam edilip, uygun maliyetli işgücü yaratılması bölgemizdeki aynı sektörde faaliyet gösteren firmalara darbe vurmaktadır. Firmalarımız bu illere göre işgücündeki maliyetler yüzünden rekabet edememektedir.
İlimizi etkileyen bir diğer sorun Elektrik Sorunudur. İlimizde son yıllarda plansız elektrik kesintileri artmıştır. Kesintiler üretici firmalarımızda büyük üretim kayıplarına yol açmaktadır. Sanayinin elektrik kullanımında Güneydoğu illeri daha ucuz elektrik kullanmaktadır. Bu da aynı istihdamda olduğu firmalarımızı rekabet açısından bu bölgeye göre geriye düşürmektedir
Bir diğer önemli sorun olarak Yol Sorununa vurgu yapılmıştır. Çankırı 11 ilçesi olan bir il olmasına rağmen yolların bozuk, eksik ve uzun olmasından dolayı 3 ilçe haricinde ekonomik anlamda Çankırı’ya katkı vermemektedir. Çankırı’yı ilçelere bağlayan yolların ve 10 senedir bitirilemeyen Ankara yolunun bir an önce bitirilmesi gerektiği görüşü bildirilmiştir.” denildi.
——————————-
Ekonomi Şurasına ilimizi temsilen Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çelikten, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cafer Özkan, Çankırı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadullah Erdem, Çankırı Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Ünal katıldı. Ekonomi Şurasında ilimiz olarak üç önemli soruna vurgu yapıldı. Göç ve İstihdam sorunu, Elektrik sorunu ve Yol Sorunu şuraya girecek konular arasına bildirildi.
Kaynak:Bizim Çankırı