Basın mensuplarıyla tanışma toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı FETÖ yapılanması, yeni açılması gereken fakülteler, Uluyazı Yerleşkesinin yerinin uygunluğu ve Nevruz programında yaşanan hafif zehirlenme olayı hakkında bilgiler verdi.
“Yeni listeler geliyor, bylock kullananları hemen açığa alıyoruz.”
15 Temmuz Darbe girişimi ve sonrasında yaşananları aktaran Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı “15 Temmuz gecesi hain bir darbe girişimi yaşadık. Bombaları gördük üzerimizden uçaklar uçtu. Korkunç bir geceydi. Bu olanları bir filme çekip izletseniz tüm dünya böyle bir saçma sapan bir film olmaz der. Hiçbir asker kendi vatandaşına silah doğrultup vuramaz.
Devletin en kritik noktalarında bu FETÖ mensupları görev başında olduklarından riskli bir durumdaydık. Üniversiteler de de bunlar oluşmuşlar yetişmişler ve ağ gibi birbirleriyle bağlılar bylock denen ıvır zıvır mekanizmayla.
Görevden almalar, göz altı süreçleri ve tutuklama süreçleri devam etti. Üniversitemize geldiğimiz zaman Üniversitemiz 2007 yılında kurulmuş. 2007 yılı bunların güçlü olduğu bir zaman. Bunların en güçlü olduğu zaman yeni bir kurum kurmuşsun makam var para var oraya akıyorlar yer arıyorlar zaten.” dedi.
“O zaman kurulan 7-8 üniversitenin tamamına bunlar akmışlar.” diyerek sözlerine devam eden Rektör Ayrancı “Yöneticileri FETÖ cü ise onlarla devam etmişler, değilse onların kafalama diye bir tabirleri var adamı ele geçiriyorlar. Kamu güvenliği müsteşarlığı kuruldu A’zından Z’sine kadar FETÖcuydu.
Görünen o ki Çankırı’da da bir oluşum olmuş. Darbe girişimi olunca vekil rektörlerimiz hemen gereğini yapmışlar. Zaten emniyetten adliyeden belgeler geliyor bilgiler geliyor o çerçeve de açığa almalar ihraçlar başlamış. Yaklaşık 36 akademisyen biraz da idari personel var bunlar hemen ilk planda açığa alındı bir kısmı ihraç edildi. Yeni listeler geliyor, bylock kullananları hemen açığa alıyoruz. Yaklaşık 1 sene geçti üzerinden belli bir noktaya gelindi bundan sonra ne gelecek bilmiyoruz. Bu mücadele devam edecek.” şeklide konuştu.
“1 milyon m2 arazi bulmak çok zordur”
Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluyazı Yerleşkesinin yer uygunluğu açısından bir değerlendirme yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı “Herkes Üniversitemizin yeri uygun mu diye soruyor, YÖK’ten de bana sordular yer uygun mu diye benimde onlara ilk cevabım şu oldu 10 yıl kurul başkanlığında, arazide çalışan birisi olarak her yerde çok büyük arazi bulmak zordur. 1 milyon m2 arazi bulmak çok zordur. Ben baktım Çankırı’yı gezdim. Böyle kampüs yerleşkesi gibi büyük arazinin Çankırı’da bulunması gerçekten çok zor. Ben şuanda ki yerin toprak analizlerine bakıyorum, çünkü burası özel bir zamanda yapıldığı için üniversite. Ben şimdi sıfırdan gelmiş gibi her şeye bakıyorum. Hiçbir şeyi eskiden yapılmış gibi kabul etmiyorum. Binanın oturumundan arazi yapısına kadar hepsini elden geçiriyorum, çünkü riskli bir dönemde kuruldu bunlar kim ne yaptı nasıl yaptı bilmiyorum.
O zaman fetö zamanında yapanda fetö, denetleyende fetö, Danıştay’da fetö, adam istediği gibi yaptırmış ben yapıldı diye olduğu gibi kabullenip cebime koyamam. Ben şimdi sıfırdan başlıyorum o yüzden her şeye bakıyorum. İlk geldiğim günden beri bununla uğraşıyorum. Ben bu analizleri aldıktan sonra bir değerlendirme yapacağım.” İfadelerine yer verdi.
“Bir hukuk Fakültesinin Çankırı’ya vereceği cazibe başka fakültelere göre daha fazla olur”
Çankırı’da bir Ziraat Fakültesi’nin yararlı olabileceğini aktaran gazetecilerin sorusuna yanıt veren Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı “Ziraat Fakültesini açalım diye arkadaşlar söylediler fakat şimdi her işe birden girersek iş yürümez. Önümüzde şimdi İslami İlimler Fakültesi’nin izni alındı onu kuracağız. Eski Rektör Vekilinden Diş Hekimliği Fakültesi hakkında bir talep var dosya oluşturmuşlar. Bende bir hukuk fakültesi kurulmasında yarar var diyorum. Benimle birlikte 6 hukukçumuz var.
Bir hukuk Fakültesinin Çankırı’ya vereceği cazibe başka fakültelere göre daha fazla olur. Ama ziraat fakültesini de düşünüyoruz veterineri de düşünüyoruz.
Ne yapacağımıza hangi öğrencinin geleceğine nasıl eğitim vereceğimize buraya gelen öğrencinin kalıp kalmayacağını hesaplamak zorundayız.” dedi.
“Çankırı’da kaydını donduran öğrenci sayısı çok fazla”
“Çankırı’ya gelip giden öğrenci sayısı fazla.” diyerek sözlerine devam eden Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı, “Öğrenci geliyor kaydını dondurup gidiyor. Öğrenci bakıyor ben hayata bir kere geldim diyor, burada istemiyorum diyor gidiyor başka yeri yazıyor. Bu kaydını dondurup giden öğrenci sayısı az değil, ciddi endişe uyandıracak rakam.
Her gün yeni bir bölüm açalım diye arkadaşlar geliyorlar. Bölüm açmak önemli değil bunların önüne sağına solun arkasına bakmadan nasıl gideceğine görmeden yola çıkarsak ortada kalırız. Yeni gelen rektör 4 tane fakülte kurdu ne oldu sonra kapandı bu şekilde olmaz.
İlçelerde Yüksel Okul açıp sırf Belediye Başkanının sözü yerine gelsin diye kapanacak bir yerin açılmasını istemem. Hayalperestlikle ilerlemenin bir manası yok, bakacağız yüksekokul orada bölgeyle çok manalıysa ancak orada olabilirse oranın şartlarıyla birlikte var olabilirse olacak. Ben üniversiteyi getireceğim orası ihya olacak böyle bir dünya yok yani.” şeklinde konuştu.
“Cezasını verdik”
Nevruz programında bir çok öğrencinin zehirlenmesi sonucunda Nevruz yemeğini yapan şirkete ceza verdiklerini ifade eden Rektör Ayrancı “Nevruz programında 150-200 öğrencinin rahatsızlanması sonunda yapılan malzemeleri Halk Sağlığı Müdürlüğüne gönderdik eti, pilavı ve diğer malzemeleri oradan temiz geldi. Fakat ortada bir durum var 150-200 öğrenci hafif gıda zehirlenmesi gibi görünüyor fakat işi belgeleyemediler. Buna rağmen ben SKS Başkanına dedim onlar biz ceza kesemeyiz biz bir bulgu bulamadık dediler. 150-200 kişinin acile gitmesi tek başına bir bulgudur yaz cezayı dedim attım imzayı.” dedi.
Kaynak:Bizim Çankırı