Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı tarafından finanse edilen ve Bitkisel Biyoçeşitlilik, Geofit Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (İstanbul/Beykoz) ile birlikte yürütülen “Doğal Çiçek Soğanlı Bitkileri Koruma Projesi” kapsamında Türkiye’de 21 il ile birlikte ilimizde de proje uygulanmaya başlandı.
Bitkisel Biyoçeşitlilik, Geofit Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde(İstanbul/Beykoz) proje sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Halil İbrahim Tuzlacı öncülüğün de 17.07.2017 tarihi itibariyle Çankırı İli Eldivan ve Ilgaz ilçelerinde toplam 5000 adet Sternbergia lutea (L.)Ker Gawl. ex Spreng. (Kara Nergiz ) soğanı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan ve Eldivan İlçe Müdürü Osman Kavut nezdinde önder çiftçilere teslim edilerek gerekli teknik bilgi bizzat arazi şartlarında teknik elemanlar dâhilinde uygulamalı olarak gerçekleştirilerek proje uygulamaya konuldu.
Proje kapsamında diğer bir tür olan Lilium candidum L. (Mis Zambağı) soğanının önümüzde ki haftalarda teslimi yapılıp toprakla buluşturulması sağlanacaktır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Projedeki nihai amacımız; İhracatı yapılan, doğada endemik veya nadir olarak bulunan, nesilleri tükenmek üzere olan doğal çiçek soğanlarını çiftçi elinde üreterek sürdürülebilir kullanımını sağlamak, yok olmasının önüne geçmek ve çiftçilerimize alternatif ürün sağlamaktır. İl Müdürlüğümüzün desteğiyle projemiz uygulama aşamasına geçmiştir. Çankırı’ya hayırlar getirmesini temenni ederiz.” denildi.
Kaynak:Bizim Çankırı