Başkan Dinç’in hayali Yerel Tarih Müzesi inşası noktasında fikir alışverişleri başladı

featured
service

Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi’nde düzenlenen konferansta “Kent Tarihi Müzeciliği” konusunda bilgilendirme yapıldı.

Konferansa Belediye Başkanı İrfan  Dinç, eşi Zeynep Perihan Dinç, Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Nusret Acar ile konuya ilgi duyan öğretim üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi Sorumlusu Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen açılışta yaptığı konuşmada her ay sonu cumartesi günü kültürel içerikli konferans düzenleyeceklerini belirtti, merkezin çalışmaları hakkında kısa bilgiler sundu.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıddık Çalık

Kent Tarihi Müzeciliği ile ilgili çalışmalar yaptığını ve bilgisini paylaşmak üzere Çankırı’ya geldiğini söyledi.

Çalık “Kent Tarihi Müzeleri,  kentin tarihi geçmişi ile kültürüne ışık tutmasının yanında günümüze ve geleceğe dair de çeşitli faaliyetler içermektedir” dedi.

Kent Tarihi Müzesi’nin normal müzelerden farklı olduğunu ifade eden Çalık “Sadece o şehre ait bütün eserlerin sergilendiği müzeler. Geçmişi değil, gündelik hayatında sergilendiği yer. Son derece canlı bir müze anlayışı. Kent ile orada yaşayan insanların bütünlüğü ile ortaya çıkıyor. Türkiye’de çok yeni. Bursa ve Kayseri’de var, birçok ilde kurma çalışmaları başladı” diye konuştu.

Kent Tarihi Müzesi’nin kurulması için nelerin olması gerektiği yönündeki soruyu da cevaplandıran Çalık, güçlü bir yerel yönetim desteği, Valilik, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün katkısı olması gerektiğini altını çizerek “Şehrin ileri gelenleri böyle bir müzeye maddi ve manevi destek olmalı. Çankırı’da bu heyecan var. Planlı, programlı yapılmalı. Rahatlıkla bu müze Çankırı’da gerçekleştirilebilir” dedi.

Belediye Başkanı İrfan Dinç ise 10 yıldır Kent Tarihi Müzesi kurmak için çalıştıklarını ama yer sorunu nedeniyle gerçekleştiremediklerini belirterek, “Kent Tarihi Müzesi Ilgaz veya Eldivan yolu üzerinde olmaz. Sağlık Müdürlüğü ile PTT Başmüdürlüğü yeri uygun. Yeni Hükümet Konağı bitince Sağlık Müdürlüğü oraya gidecek ama müteahhit yavaş çalışıyor. Yetiştirilememesini de göz önüne alarak Necmettin Erbakan Parkı yanında ve Kentsel Dönüşüm alanı içinde iki yer belirledik” dedi.

“Kent tarihi özümüzdür. Medeniyet mayası şehir kültürüdür” diyen başkan Dinç “Korunabilecek değerleri en yüksek derecede korumaya çalışıyoruz. Kıyıya köşeye atmıyoruz. Bu konuda eğitim eksikliği var. Biz bu eksikliği aşmak için fikri, projesi olan bilim adamlarını, akademisyenleri dinliyoruz. Bu konudaki eğitimlere çok önem veriyoruz” dedi.

“İki şeyi yapmadan gidersem gözüm açık gider” diyen Başkan Dinç, birincisinin Kent Tarihi Müzesi, diğerinin ise Şiir Müzesi olduğunu vurguladı.

 

Başkan Dinç’in hayali Yerel Tarih Müzesi inşası noktasında fikir alışverişleri başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin