Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı Gerçekleşti

featured
service

Çankırı Valiliği, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, akademisyenler, kurum müdürleri, öğrenci ve davetlilerin katıldığı “Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı” Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluyazı Kampüsünde gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması akabinde çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Çalıştay sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz, “Birçok biyolojik çeşitlerimiz çeşitli yollarla izin olmadan yurt dışına kaçırılıyor. Bunlar bizim kendi öz değerlerimiz. Bu değerlerimizi korumak eğitim ve bilimsel çalışmalarımız sürüyor. Bugün bunlardan birini Çankırı’da gerçekleştiriyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız 2013 yılında bir çalışma başlatarak mücadele rehberi hazırladı.” dedi.

Türkiye’nin Avrupa-Asya ve Afrika kavşağında çok önemli bir yerde bulunduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç “Türkiye konumu nedeniyle bitkisel çeşitlilik bakımından çok zengin bir yer. Avrupa’da 12 bin bitkisel çeşitlilik var iken Türkiye’de bu rakam 11 bin civarındadır. Bu da Türkiye’nin ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Bugün Hollanda Lalesi olarak bilinen bitki ne yazık ki geçmiş yıllarda ülkemizden kaçırılarak Hollanda da yetiştirilip tekrar bize satılmaktadır. Buna benzer birçok canlı türü ne yazık ki ülkemizden kaçırılmıştır.” dedi.

Çankırı ilinde 2015 yılında biyolojik çeşitlilik envanterinin de çıkartılacağını aktaran Karaağaç  “Bu çalışmayı programa aldık. Sahip olduğumuz bitki ve hayvan çeşitlerini öğrenip, korunması ve çeşitliliğin gelecek kuşaklara aktarılması manasında gerekli tedbirleri alacağız. Bizler toprağımızı ve ülkemizi ne kadar koruyor ve önemsiyorsak, biyolojik çeşitliliğimizi de o kadar korumalıyız. Çünkü onlarda bizim özdeğerlerimiz” dedi.

Kültürel ve coğrafi iklimin medeniyetler açısından çok önemli olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş “Kültürel iklimde olduğu gibi ne yazık ki coğrafi iklimde de hırsızlıklar yapılmaktadır. Değerlerimize sahip çıkmalıyız yoksa o değerler bize farklı boyutlarda bize geri aktarılmaktadır. Yarın Yunus Emre’yi ve Mevlana’ya da sahip çıkarak bize başka isim altında lanse edip inandırırlarsa hiç şaşırmayın. Çünkü İbni Sina ve Farabi o şekilde bize anlatılmıştır. Türkiyatçıların birçoğu da yabancıdır. Bunlar bizim Milli Sermayemiz. Coğrafi iklimin bizlere sağladığı değerlerin farkında değiliz. Bu değerlerin heba olması son derece tehlikelidir. Değerlerimize sahip çıkalım” dedi.

Osmanlı Türkçesinden uzak kaldığımızı da belirterek gündeme ilişkin açıklamalarda da bulunan Rektör Savaş “Osmanlı Türkçesini bilmeyen aydın olamaz.” diyerek Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak her kurumla çalışmaya hazırız. Bu çalıştay farkındalığı arttırma noktasında çok önemli” dedi.

Türk milleti için coğrafi iklim ve kültürel iklimin çok önemli olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Çankırı Valisi Vali Vahdettin Özcan, Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Çankırı’ya yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek “Ilgaz Belören Köyü’nde Hayvan hastalıkları hayvanların doğaya kazandırılması çalışmaları yapılacak. Ayrıca Ilgaz’a ikinci telesiyejimiz ve kayak pistimiz Ocak sonu itibari ile hizmete girecek” dedi.

Son olarak katılımcılara Çankırı’yı gezmeleri tavsiyesinde bulunan Vali Özcan, Çalıştayda yer alan katılımcı hocalara plaket verdi.

Çalıştay gün boyu devam eden sunumlarla sona erdi.

Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı Gerçekleşti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin