“Bizler televizyonu okuyor, kitapları ise seyrediyoruz”

featured
service

 57. Kütüphane haftası etkinleri çerçevesinde dün İl Halk Kütüphanesinde korona tedbirleri çerçevesinde bir program gerçekleştirildi. Programda bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Muharrem Ovacıklı, “Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda Türkiye, kitap okuma oranında 173 ülke arasında 86. Sırada. Türkiye’de 6 kişiye yılda 1 kitap düşüyor. Televizyon izleme oranımız ise % 95. Galiba bizler televizyonu okuyor, kitapları ise seyrediyoruz.” dedi.

Kütüphaneye yeni kazandırılan kitapların sergilendiği ve en çok kitap okuyanlara ödüllerinin verildiği programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muharrem Ovacıklı, “Çağımızın en güçlü silahının bilgi olduğu bir gerçektir. Bu silahı elde etmenin en kestirme yolu kitap okumadır” dedi.

Kütüphanelerin halkın üniversitesi olduğunu dile getiren Ovacıklı,  “İl Halk Kütüphanemizde 2020 yılı itibari ile 97.000 kitap, 207 süreli yayın, 540 adet kitap dışı materyal bulunmaktadır. Kütüphanemizin kullanıcı istatistiklerinde 2020 yılında pandemiden dolayı düşüş yaşanmasına rağmen kullanıcı sayısı 38.512, Ödünç verilen materyal sayısı 26.198 ve kayıtlı üye sayısı 15.830 kişiye ulaşmıştır” dedi.

1 JAPON YILDA 25 KİTAP OKURKEN, 6 TÜRK YILDA 1 KİTAP OKUYOR

Kitap okuma verilerine de değinen Ovacıklı, şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda Türkiye, kitap okuma oranında 173 ülke arasında 86. sırada bulunmaktadır.  Japonya’da toplumun % 14 ü, Amerika’da % 12’ si, İngiltere ve Fransa’da % 21’i kitap okur iken, Türkiye’de durum % 0,1 dir. Bir Japon yılda ortalama 25 kitap okuyor, Bir İsviçreli yılda ortalama 10 kitap okuyor, Bir Fransız yılda ortalama 7 kitap okuyor, Türkiye’de 6 kişiye yılda 1 kitap düşüyor.  Ülkemizde okuma ve izleme oranlarına gelince; Dergi okuma oranı % 4, Gazete okuma oranı % 22, Radyo dinleme oranı % 24, Televizyon izleme oranı % 95. Galiba bizler televizyonu okuyor, kitapları ise seyrediyoruz.

Kitap okuma oranımız dünya ortalamasının çok altındadır. Bu konuda çok ciddi çalışmalara ihtiyaç var. Hepimizi, önemli görevler bekliyor. İlimizde okuma alışkanlığının kazandırılması ve arttırılması yönünde çok güzel bir çalışma yapılmaktadır. Sayın Valimizin himayelerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Yaranlar Okuyor projesi; bizde bu projeye il halk kütüphanemiz ve ilçe halk kütüphanelerimizle destek olma gayreti içerisindeyiz. Sayın Valimizin önderliğinde böyle bir projeyi ilimizde başarıyla uygulayan İl Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum. 

Bakanlığımız tarafından 482 adet Nobel Ödüllü kitap kütüphanemize kazandırılmıştır. Özel İdaremizin katkıları ile de 814 adet kitap alınarak okuyucularımızın hizmetine sunulmuştur.” Gerçekleştirilen programa katılan Vali Abdullah ayaz ise, kitap okumanın önemine değindi. Vali Ayaz, “Kitap okumanın genç nesillere kazandırılması konusunda önümüzde uzun yol var. Bu konuda gayretten vazgeçmeyeceğiz. Eğitim-öğretim sistemimiz içerisinde en çok önem verdiğim mesele gençlerimize muhakkak okuma alışkanlığını kazandırmamız. Kitap yeni dünyaların, yeni bilgilerin kapılarını açmakta. Okuyan bir nesil bizim en önemli hedefimiz olması gerekmekte. Ülkelerin sanat, teknoloji, eğitimde geldikleri nokta ortada. Demek ki bunlar birbiriyle paralel ilerleyen süreçler. Biri yokken diğeri var olmuyor”

 “Yaranlar Okuyor” projesini başlattık. Çankırılılardan bu projeye aktif desteklerini ve katılımlarını istiyorum” diyen Vali Ayaz, “Bu konudaki en büyük hedefimiz farkındalığın oluşması. Her pazartesi okullarımızı ziyaret etmekteyiz. Ziyaret ettiğimiz okullarda çocukların ellerinde kitapları görünce gerçekten çok mutlu oluyorum. Projenin nebzede olsa okuma alışkanlığını kazandırma noktasında katkıda bulunduğu görmek bizi mutlu ediyor. Küçükler o kadar hevesli iken büyüklerinde muhakkak destek vermesi önem arz ediyor.

Sosyal medya kullanımı çığ gibi büyümekte. Bağımlılıkla mücadelede sık sık gündeme getirdiğimiz bir konu. Ancak günümüz çağı ve önümüzdeki süreç bize şunu gösteriyor ki; sosyal medya bağımlılığı ile mücadele belki bağımlılıkla mücadele sürecinde yerini alacak.

İsteğimiz Çankırı’daki her evde en az yarım saat kitap okunması. 30 dakika çok uzun bir süre değil. Günde 3-4 saat televizyon izleyen, 1-2 saatini sosyal medya geçiren bir milletiz. 30 dakika kitap olursak okuduğumuz kitap sayısı çok artacak” dedi. Gerçekleştirilen konuşmaların sonrasında ise en çok kitap okuyanlara ödülleri verildi.

En çok kitap okuyanlar-çocuk bölümü: Zeynep Pektaş, Yusuf Aslan ve Eslem Ravza Duran

Genç bölümü: Rümeysa Nur Özduran, Dilan Karaçor, Zeliha Gökmen

Yetişkin bölümü: Atilla Can, Osman Gümüşsuyu, Ali Sever

“Bizler televizyonu okuyor, kitapları ise seyrediyoruz”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin