İlimiz Yakınkent OSB’de kurulu Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası deneme üretimine başladı. Çankırı ilk araba lastiği deneme üretimi 2 Nisan 2015 Perşembe saat 11.30 itibari ile başladı.
Vali Vahdettin Özcan, Milletvekili Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Sumitomo Rubber Industries şirketinin Başkanı Tetsuji Mino, Sumitomo Rubber Industries şirketinin CEO’su Norifumi Fujimoto, Şirket ortağı Abdülkadir Özcan ve 300 personelin katıldığı programda ilk lastiğin üretilmesi heyecanı yaşandı.
Sumitomo Rubber Industries şirketinin Başkanı Tetsuji Mino, “2013 yılı Ekim ayında başladığımız fabrika inşaatında bugün üretim aşamasına geldik. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Buradaki fabrikamız Avrupa Pazarının ihracat üssü olarak bundan sonra önemli bir görevi yerine getirecektir. Bu yıl sonuna kadar günde 4 bin lastik, 2019 yılına kadar ise günde 30 bin lastiğe ulaşana kadar gelişimimizi sürdüreceğiz. %80 üretimimiz Avrupa’ya olacaktır. Sumitomo Rubber ismine yakışır çalışmalarımız devam edecek.” dedi.
Komşu şirketler ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde örnek bir fabrika olacaklarını da belirten Mino, Türk-Japon işbirliğinin ileri seviyelere çıkacağını ifade etti.
Vali Vahdettin Özcan “Benim için Çankırı’daki en mutlu günlerimden beri. Bu mutluluğu bize armağan edenlere teşekkür ediyorum. Çankırı’da üretilen ilk lastiğin düğmesine basmakla onur duydum, gurur duydum. Sizlerle birlikte inşallah 2019’da günde yaklaşık 40 bin lastik üretildiği bir fabrikaya sahip olacağız. Ne mutlu Çankırılılara. Bu noktaya gelmemizde emeği olan Milletvekilimiz Hüseyin Filiz’e teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
İl Valisi olarak fabrikanın bu kadar hızlı gelişme sağlayacağını düşünemiyordum diyerek sözlerine devam eden Vali Özcan “Bir mücize gerçekleşti. Bir taraftan altyapı devam ederken, bir taraftan fabrika kuruldu. Ve elhamdülillah bugün ilk deneme lastiğini üretiyoruz. Biz Türkiye ekonomisine de katkıda bulunacağız. Çankırı’nın önü açılmıştır. Artık Çankırı’yı kimse tutamaz. Çankırılı olmak bir ayrıcalıktır.” dedi.
Milletvekili Hüseyin Filiz, “Bugün Çankırı’nın gurur günü, onur günü. Heyecanlanmamak elde değil. Dün hayaldi, bugün gerçek oldu. Bu yatırımı kuranlara çok teşekkür ediyorum” dedi.
Herkes bugün sesimizi duysun diyerek sözlerine devam eden Milletvekili Filiz “Çankırı’nın bir evladı oldu, Çankırı’nın çok kaliteli bir markası oldu. Dunlop marka lastik Çankırı’da üretilecek. Türkiye’de artık lastik sadece Kocaeli bölgesinde değil, Çankırı’da da üretilecek. Bu yatırım sayesinde gurbete giden Çankırılılar evlerine dönecek, sevdikleri ile beraber olup, yüzleri gülecek, öldüklerinde aile mezarlığına gömülecekler” dedi.
OSB kurulmadan yatırım için risk alarak yola çıktıklarını belirten Filiz “Bu iş için biz dedik ki bürokrasi, kanunlar arkadan gelsin, biz temel atmayı tercih ettik. İşletmecilerde yatırım riskini aldı. Yani el ele verdik ve bugünlere geldik. Ama hala yapacağımız işler var. Onlar yatırımı büyütecek, biz alt yapı işleri, kanalizasyon, doğalgaz ve su işlerini halledeceğiz. Bu yatırımın bitmesi 5 yıl daha sürecek. Zorluklarla gelinen bu yolda destek vermeye devam edeceğiz. Çankırı’nın bundan sonra önü açık. 2 bin kişi ekmek yiyip, yıllık 10 milyon lastiğe ulaştığımız zaman Çankırı, esnafının yüzü gülen bir şehir olacak.” dedi.
Sumitomo Rubber Industries şirketinin CEO’su Norifumi Fujimoto, Nisan ayında deneme üretime başlayacakları sözünü verdiklerini ve yerine getirmenin mutluluğu yaşadıklarını ifade ederek “Temmuz ayı için de bir söz verdik. Temmuz’da ana üretime başlayacağız. Başaracağımıza inanıyoruz. Çünkü biz bu şirketi Çankırılılarla hep beraber kurduk.” dedi.
Türkiye’nin 2023 için koyduğu büyük hedefler yolunda Çankırı’dan faaliyetlerini arttırarak devam edeceğini belirten Fujimoto, son olarak çalışanları ile birlikte “Önce güvenlik” dedi.
Konuşmalar sonrasında Vali Vahdettin Özcan, Milletvekili Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Sumitomo Rubber Industries şirketinin Başkanı Tetsuji Mino, Sumitomo Rubber Industries şirketinin CEO’su Norifumi Fujimoto ve ortağı Abdülkadir Özcan tarafından Lastik pişirme makinesi çalıştırıldı. 15 dakika fırında bekleyen lastik şeklini alarak görücüye çıktı. Çankırı menşeli ilk lastik dünyaya geldi.