Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının etkinleştirilmesi projeleri kapsamında Çankırılı çiftçilere sertifikalı tohum dağıtımı yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü atölyesinde gerçekleştirilen dağıtım törenine Vali Abdullah Ayaz, AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu, İl Jandarma Komutan Vekili J. Alb. Güney Yücedağ, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Çankırı olarak arazi yapısı, toprağın durumu, çiftçimizin yaş potansiyeli gibi negatif sayabileceğimiz onlarca konuya rağmen üretim aşkı hiç bitmeyen üretici potansiyeli, verdikçe daha fazlasını verecek toprak aşkıyla ülkemizde ön sıralara aday il konumundayız. 240 bin hektar tarım alanımız var. Çabamız, gayretimiz ekilmedik tek bir karış alan kalmasın.” dedi.
Düzgün, Çankırı’nın destek alan iller arasında ilk on il arasında yer aldığını aktararak, “Türkiye’de kendi çapımıza göre gerek üretim açısından, gerekse aldığı destek oranı açısından ilk 10 içerisinde bulunmaktan gururluyuz. Geçen yıl içerisinde üreticimize hayvancılık ve bitkisel üretim açısında 160 milyon liraya destek olarak verdik. Müdürlük, bakanlık ve İl Özel İdaresi destekleriyle inovatif projelerde üretmekteyiz. Türkiye dron ile tarım yapmaya kalkışan ilk kurum biziz. Olmaz denilen, yüksek yerlerde yetişmez denilen silajı başta Çerkeş olmak üzere marka haline getiren fedakâr çiftçilerimiz ve fedarkarhane çalışan kurum personellerimizle oldu. Arazide taş kalmayacak dedik ve taş toplama makineleri alarak çiftçilerimizin emrine verdik. Ziraat odalarıyla ortaklaşa olarak topraklar taş ve ekilmeyen alan bırakmayacağız. Muhtarlarımızın talebine göre toprak analize cihazını
köy köy dolaştırıyoruz. Bugün çiftçimizin daha fazla kazanmasına vesile olacak sertifikalı tohumluk dağıtıyoruz.” diye konuştu.
Hedeflerinin üretilmeyen alanlarda üretim yapılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Düzgün, “Amacımız tohum dağıtmak değil. Asıl amacımız ekilmeyen alanları ekerek üretime katmak. Ön şartımız hiç ekilmeyen alana dağıtmak. Daha sonra ÇKS’ye kayıtlı olmayan, intikal problemleri olan, desteği az alan çiftçilerimize verelim istiyoruz. Genç çiftçi, şehit ve gazi yakınları özellikli olarak verdiğimiz kişilerde var. Verdiğimiz tohumlarla hem kaliteli tohum hem de birim alandan daha fazla ürün kaldırabileceği bir altyapıyı hazırlıyoruz. 3 bin 200 başvurunun tamamını karşılamaya gayret ettik. Bu kaliteli tohumlukları önümüzdeki yıl tohumluk olarak kullanmanızı istiyoruz. Müdürlük olarak çiftçilerimizin hizmetkârıyız. 7/24 ulaşabilirler. Biz onlar gelmeden yanlarına koşarız. Çankırı olarak üretilen ürün bazında ülkemizin tüm insanlarının 21 gün besleyecek ürünü elde edebilecek kapasiteye sahibiz.” açıklamasında bulundu.
AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu da, çiftçilere destek olma gayretinde olduklarının altını çizerek, “Çiftçimizin kazanması ülkemizin kazanması, ülkenin kazanması her bireyin daha ekonomik anlamda rahat olması, hem gıdaya erişebilirlik anlamında hem köylere dönüş anlamında çok büyük katkı sunmakta. Bizde elimizden geldiğince çiftçimizin yanında olmaya gayret ediyoruz. Cpvid-19 sırasında insanlar evlerinden çıkamazken siz arazilerinize gittiniz bu ülke insanlarına gıdada katkıda bulundunuz. Hükümet olarak ürünlerin fiyatlarının çiftçilerimizin yüzünü güldürecek oranda olması için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bu sene çiftçilerimizin hepsinin yüzü gülüyor. Sertifikalı tohumluğun ne demek olduğunu bilen biri olarak bunu kullanmanızın faydalı olacağını adım gibi biliyorum. İçerisinde hiçbir yabancı madde olmaksızın tertemiz bir tohum.” şeklinde konuştu.
Vali Abdullah Ayaz ise tarımın önemine değinerek, şunları kaydetti:
“2 yıl süren pandemi süreci, arkasından başlayan Rusya-Ukrayna savaşı bize gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Düne kadar hiç aklımızda olmayan buğday krizi, un fiyatları veya boş raflar ve vatandaşların makarnalara saldırmalarını izledik. Bunların hepsi üretimin ne kadar önemli olduğunu ve her ülkenin kendi göbeğini kesmezinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha müşahide etmiş olduk.
Şuanda tarımsal üretim çok önemli. Modern Dünya güvenlik kavramlarına yenilerini ekledi. Bunlardan birisi de gıda güvenliği siz saygıdeğer çiftçilerimizsiniz. Gençlerimizin kıdemlilerden bayrağı devralması çok değerli. Bizim kırsalda hayatiyeti ve üretimi devam ettirmemiz önem arz etmekte. Bunu inşallah el birliği içerisinde başaracağız. Devletimiz elinden gelen tüm gayret ve desteği çiftçilerimize sunuyor. Açıklanan fiyatlar çiftçilerimizi memnun etmiş durumda. Bizler her zaman emrinizdeyiz. Kapılarımız her zaman sizlere açık.”
Konuşmalardan sonra çiftçilerimize sertifikalı tohumları takdim edildi. Kurum tarafından ilimiz çiftçisine; 185 ton Burakbey ve Tarm çeşidi Sertifikalı Arpa Tohumluğu, 307 ton Bayraktar, Tosunbey ve Ahmetağa çeşidi Sertifikalı Ekmeklik Buğday tohumluğu , 198 ton Kızıltan, Eminbey çeşidi Sertifikalı Makarnalık Buğday tohumluğu ve 52 ton Ümranhanım çeşidi sertifikalı tritikale tohumluğu olmak üzere 742 ton sertifikalı hububat tohumluğu dağıtılacak.
It is gauged using two numbers: systolic stress (when the heart agreements) and diastolic precio de urotrin pressure (when the heart kicks back).