Geçmişte tuz kervanlarının geçtiği yolları bundan böyle doğa yürüyüşçüleri adımlayacak. “İnce Geliş Tuz Yolu” adıyla oluşturulması öngörülen rota, Türkiye’nin uluslararası standartlarda işaretlenmiş 18. kültür rotası olacak.
Gezgin ve gezi yazarı Timur Özkan ile Araştırmacı ve yazar Ömer Faruk Eryılmaz konu ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Otel Sim Prestijde düzenlenen toplantıda açıklamada bulunan Ömer Faruk Eryılmaz “Türkiye’deki tematik yollara bir rota katmak istiyoruz. Çankırı’nın binlerce yıl kullandığı bu yolu, Dünya Kültürüne, Türkiye ve Çankırı turizmine hediye olsun istedik. İçinde bulunduğumuz Kuzey Anadolu bölgesi hayvancılıkla uğraşan insanlar mevcut. Tuz insanlar için olduğu kadar hayvanlar içinde çok değerli. 1931 yılında Çankırı’ya tren yolu gelinceye kadar mağaradan çıkan tuzlar Çankırı’nın kuzeylerine genellikle İnce Geliş dediğimiz aşılması zor yollarla ulaşıyordu. Zamanın koşullarında tuzun ulaşması çok zordu. Tren yolu açıldığında bu ihtiyaç daha kolayla ulaşır hale gelmiştir. Öncesi yürüyerek, kervanlarla ulaşımla mevcuttu. Zorlu yolun ne kadar zor olduğunu, ilimizde çıkan kutsal maden tuzu dünyaya tanıtımına bir nebze olsun katkı verebilir miyiz diye bu yola koyulduk.” dedi.
Çankırı Tuz Madeni’nde 31 Mart tarihi itibari ile başladığını belirten Gezi yazarı Timur Özkan “Tematik rotalar artık dünyada bir trend. Dünyada bu rotaları gezmek için yola çıkan gezginler var. Buda il turizme can katacaktır.” dedi.
Doğa yürüyüşlerinin çevre ve toplum sağlığı için giderek önem kazanan, hatta sporun insana ağır geldiği noktada sadece yürüyüşlerin tavsiye edildiği bir çağda yaşıyoruz diyerek sözlerine devam eden Özkan “Ülkemizde şuanda bir kısmı tescilli bir kısmı hazırlık aşamasında olan 20’ye yakın tematik rota çalışması var. Biz Çankırı’yı plakası ile özdeşleşen 18nci tematik rota olması için yola çıktık. Biz önce hayalini kurduk. Bizim rotamız tarih boyunca kervanların kullandığı ve bir zamanlar tuz kervanlarının geçtiği yollar. Bu yollarda şimdi doğa yürüyüşçüleri yürüyecek. Bizi bu durum çok heyecanlandırıyor.” dedi.
Aralarında deneyimli yürüyüşçüler ile birlikte turizm sektörünün temsilcilerinin de bulunduğu ilk kafile bugün yola çıktığını belirten Özkan “Çankırı Tuz Madeni’nde, başlayacak yürüyüş dört gün sürecek. Tamamı 80 km olarak hesaplanan ve dört günde gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüş boyunca, bir gece otelde konaklayacak olan kafile Ildızım’da ve Hocahasan köyü Han Önü Mevkiinde olmak üzere iki geceyi de kamp yaparak geçirecek” dedi.
Test yürüyüşü yapmak için buradayız diyen Özkan “Rotamız bu test yürüyüşünde netleşecek. Herşey planladığımız gibi giderse 1 yıl gibi kısa süre içerisinde rota kitapçığı oluşacak. İleride bu yol güzergahında bisikletçiler ve motorsikletçiler içinde imkan oluşturulabilecek. İnsanlar doğada yürürken Çankırı’nın birçok güzelliğini bir arada görme şansı yakalayacak. Doğa yürüyüşlerinin ayağını bu rotaya çekmek istiyoruz. İleride bu rotanın rehberlerine ihtiyaç olacak. Gençleri bizi takip etmeye davet ediyoruz” dedi.
İnce Geliş Tuz Yolu rotasının ilk yürüyüşçüleri arasında; Prof. Dr. Hüseyin Sarı (Ankara Üniversitesi, Kültür Rotaları Derneği Y.K. Üyesi), İhsan Alboğa (Tempo Turizm Sahibi), Ruhi Ceylan (Çevre Şehircilik Bakanlığında Müşavir), Derya Duman (Doğa Rehberi), Arzu Temizsoy Duman (Doğa Yürüyüşçüsü) Cabbar Yıldız (Kameraman, TRT’den Emekli) Muharrem Hançerli (Doğa fotoğrafçısı) Ömer Faruk Eryılmaz (Araştırmacı – Yazar), Timur Özkan (Mimar, Gezgin, Gezi Yazarı) yer alıyor.
Kaynak:Bizim Çankırı