Yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesini sağlamak amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Çankırı Şube Müdürlüğü tarafından bin adet meyveli ağaç fidanı dikimi gerçekleştirildi.
Ağaç Dikimine Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Usta, Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabit Erşahin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan, Orman Fakültesi öğrencileri ile ağaç dikimi görevlileri katıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan yaptığı açıklamada, yaban hayvanların doğal ortamlarında yaşamalarını sürdürmeleri için meyve fidanlarını toprakla buluşturacaklarını söyledi.
Kozan şöyle devam etti:
“Yaban Hayvanlarının Doğal Ortamlarında Desteklenmesi Eylem Planı kapsamında yapıla bu faaliyet, Yaban hayvanlarının yaşam alanlarının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Genel Müdürlüğümüzce ağır kış şartlarında yaban hayvanları için gerekli olan besin ihtiyacını karşılayabilmek maksadıyla yemleme çalışmaları yürütmektedir.
İlimizde de 2015-2016 Kış sezonunda 6.950 kg. yem Kurumumuz ve avcı dernekleri birlikte yemleme çalışması yapılmış, ancak bu yemleme faaliyetleri hayvanların davranışları üzerine negatif etki yaptığından dolayı bu yöntem ağır kış koşulları haricinde kesinlikle tercih edilmemektedir
Hızlı nüfus artışı, şehirleşme, doğal kaynakların aşırı kullanımı vb. faaliyetler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olmaktadır. Bunun doğal bir sonucu olarak ta yaban hayvanlarının yaşam alanları azalmaktadır. Türlerin korunmasının en etkin yöntemi onları yaşam ortamları ile birlikte korumaktır. Yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamlarında varlıklarının devam etmesinin sağlanması büyük önem arz etmektedir.
Genel Müdürlüğümüz; orman içi boş ve bozuk alanlar ile terk edilen tarım arazilerinin yaban hayatı ihtiyaç ve isteklerine göre ekim, dikim ve iyileştirme çalışması yaparak Türlere barınma, beslenme, yuvalama ve predatör baskısı gibi ani durumlarda saklanma imkânı vermek ve yaban hayatı insan çatışmasının azaltılması hedeflenmiştir.”
Daha sonra katılımcılar fidanları toprakla buluşturdu.
Kaynak:Bizim Çankırı