Çankırı’da 7 Üzerinde Deprem Olma Olasılığının Yüzde 87 Olduğunu Söyledi

featured
service

Çankırı AFAD Müdürü Abdullah Özçelik, meclis üyelerine kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Özçelik, önümüzdeki 20 yıl içinde Çankırı’da 7 üzerinde bir deprem olma olasılığının %87 olduğunu dile getirdi.

“2020 yılında afet ve deprem konusunda sıkıntılı günler geçiriyoruz. Çankırı’da bu konuda ciddi tehlike altında. Bu konuda çalışmalarımıza hızlı şekilde devam ediyoruz” diyen Özçelik, “Çankırı’da 3 aktif fayımız bulunmakta. 1.si Türkiye’de çok aktif olan Kuzey Anadolu Fay Hattı. 2.si Dodurga Hattı dediğimiz Orta-Çerkeş hattından geçiyor. 3.sü ise Merkez ve Eldivan’dan geçen Çankırı Fay Hattı. Çankırı ve Dodurga Fay hattı bizim ciddi ciddi tehlike oluşturmuyor. Bu faylar 5’in üzerine çıkamıyor. Maalesef Orta ve Çerkeş’te köylerimizin konut durumu da eski olduğu için hasarlara yol açıyor” dedi.

Çankırı’daki depremler hakkında da bilgi veren Özçelik, “1881’den 2019 yılına kadar hasarlı konut sayımız 72 bin 442. Çankırı için ciddi bir rakam. Ölü sayısı 8 bin 86 olarak kayıtlara geçmiş. En son yaşadığımız Çerkeş depremi 4.8 büyüklüğünde. Çok küçük çaplı deprem olmasına rağmen hasarlı konut sayımız 235. 8 kullanılan ağır hasarlı ve 93 az hasarlı konuta AFAD olarak 347 bin lira acil yardım ödeneği aktarıldı” dedi.

Gerçekleştirilen bilgilendirmede Özçelik, önemli bir noktaya da dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz konferansımıza gelen 2 hocamıza Çankırı’nın depremselliği konusunda araştırma yaptırdık.

Çankırı’da 16 Deprem kayıt İstasyonumuz aktif olarak çalışıyor. Bu araştırmada 20 yıl içerisinde Çankırı’da 7 üzerinde deprem olma olasılığı yüzde 87 olarak hesaplandı. Bu çok ciddi bir rakam. Önümüzdeki ay yeni bir konferans düzenleyeceğiz yeni bir hesaplama daha yaptıracağız. Elazığ ve Manisa depremleriyle hareketlilik aktif şekilde devam ediyor.

Uzmanların yaptığı araştırmalara göre Hatay civarında deprem bekleniyor. İstanbul’da 7.5’in üzerinde bir deprem beklentisi var. Bu depremin bizi de ciddi şekilde etkilemesi bekleniyor. Bizim avantajımız sadece bu fay hattı il merkezinden uzak. Bayramören, Çerkeş hattında nüfus yoğunluğu az olması olumsuzluğu azaltıyor” dedi.

Depremi Önceden Engelleme Şansımız Yok!

İl Genel Meclisi Şubat ayı birleşimlerinin son gününde AFAD Müdürü Abdullah Özçelik tarafından, meclis üyelerine kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

AFAD müdürlüğü olarak il genelinde gerekli çalışmalar yaptıkları, özellikle eğitim faaliyetlerine büyük önem verdiklerini dile getirerek konuşmasına başlayan AFAD Müdürü Abdullah Özçelik, “AFAD olarak deprem konusunda planlama aşamasında işlerimiz var. Sonrasında müdahale ve iyileştirme aşamaları haricinde en önemli görevlerimizden biri de halkın bilinçlendirilmesi. Depremi önceden engelleme şansımız yok. Halkı bilinçlendirirsek ve yapılarımızı sağlam duruma getirirsek hiçbir hasarı olmayabiliyor. Japonya’da meydana gelen 8.9 büyüklüğünde deprem hiçbir hasara neden olmadı. Ölü sayısı 10’u geçmedi. Bizim 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminde 39 ölümüz var. Yapı çok önemli.

Geçtiğimiz günlerde valimiz başkanlığında toplantı yaptık. Valimiz Çankırı’nın öncelikli olarak fay hattının geçtiği köyler olmak üzere bina tespitlerinin yapılması talimatını verdi. Binalarımızda çok ciddi hasar olabilecek ya da depreme dayanıksız binaların tespitlerine en kısa zamanda başlayıp gerekli tedbirlerin alınması noktasında valimizin talimatı var. Biz bu konuda planlamamızı yaparak çalışmalara başlıyoruz.
Deprem öncesi, sırası ve sonrasında halkın ne yapılmasıyla ilgili eğitimlerimiz devam ediyor. Bu yıl yoğun şekilde devam ettireceğiz.

2009’dan 2020 yılına kadar Çankırı’da 40 bin vatandaşa bu eğitimi verdik.

2019 yılında 1119 vatandaşa eğitim verdik. Bu yıl hedefimiz 5 bin vatandaşa eğitim vermek. Daha önce okul ve işyerlerimiz özelinde eğitimleri veriyorduk. Bu yıl özellikle halkımız, apartman yöneticileri, muhtarlarımız üzerinde durmak istiyoruz. Çerkeş’ten başlayarak köylerimizdeki vatandaşlarımıza bu eğitimleri Çankırı genelinde vereceğiz.

Afete Hazır Okul, Afete Hazır Aile, Afete Hazır Gençler projelerimiz Türkiye genelinde devam ediyor. Bizim asıl amacımız vatandaşlarımızın afet öncesinde yapması gerekenler. Çankırı genelinde toplanma alanlarımız belirlendi. E-Devlet üzerinden tüm vatandaşlarımız kendi toplanma alanlarını görebiliyor. Çankırı merkezde 16 toplanma alanımız var. Bu alanı 24’e çıkarmayı hedefliyoruz. Toplanma alanları genelde barınma alanlarıyla karıştırılıyor. Çankırı’da 14 barınma alanı planımızda mevcut. Toplanma alanı deprem olduktan sonra aile bireylerinin birbirinden haberdar olarak kaos ortamından uzaklaşarak ekiplerin müdahalesini bekleyeceği yer. Her mahallede toplanma alanı oluyor” dedi.

“Türkiye AFAD Müdahale Planı çalışması var” diyen Özçelik, “Bizde yerelde Çankırı AFAD Müdahale Planını oluşturarak afet anında kurumların ne yapması gerektiğini belirtiyor. Afet anında hangi kurumun nerede buluşacağı, nasıl müdahale edeceği planlanıyor. Afet anında kargaşayı azaltmayı hedefliyor. Bu sistem Elazığ Depreminde başarılı şekilde uygulandı. Çankırı’da da bu planları tamamladık ve tatbikatlarla pekiştirmeye devam ediyoruz.

AFAD Gönüllüleri Planımız var. Şuanda Çankırı’da 280 AFAD Gönüllümüz var. Bu gönüllülerimiz sivil savunma öğrencileri, sağlık çalışanları, öğretmenler, kamu çalışanları ve vatandaşlarımız hepsi var. Gönüllülük sistemine e-devlet üzerinde başvuru yapılabiliyor. Online sınav yapılıyor.

Başarılı olanlar bizim sistemimize düşüyor. Daha sonra uygulama eğitimlerine başlıyoruz. Eğitim tamamlandığın Destek AFAD Gönüllüsü ve Profesyonel AFAD Gönüllüsü olarak biz olaylarda kullanmaya devam ediyoruz. Yapılan araştırmalar profesyonel kurtarma ekipleri gelene kadar kurtarmaların yüzde 50’si gönüllüler veya yakınındaki kişiler tarafından yapılıyor bilgisi var. Her köyümüz ve mahallemizde gönüllümüzün olması ile profesyonel müdahaleyi amaçlıyoruz” dedi.

“Çankırı’da Bölge Trafik Şube Müdürlüğü arkasına lojistik depo kurduk” diyen Özçelik, “Son Çerkeş depreminden sonra vatandaşlarda panik havası oluştuğu için çadır talebi çok oluyor. Çerkeş depreme sabah 09.00 civarında olmuştu. Müdahaleye hemen başladık o gece 03.00’de çadırları Ankara ve Kırıkkale’den getirdik. Yaklaşık 12 saat bir gecikme oldu. Artık Çankırı’da da lojistik depomuz aktif. 400 çadır, 1440 yatak, 1440 yatak ve çarşaf seti şu an hazır olarak depomuzda bulunmakta. Olayı ilk müdahale acısından bu bizim için yeterli. Daha büyük olay olduğunda Ankara ve Kırıkkale depolarından sevkiyatlar devam ediyor. Bunu İlimiz acısından olumlu olarak değerlendiriyoruz. Şuanda 26 bin çadırın kurulacağı alanımız mevcut” dedi.

“5 Mart’ta senaryo hazırlayıp Çerkeş’te ilk defa halkın katılımıyla tatbikat planlıyoruz” diyen Özçelik, “Kurşunlu, Atkaracalar, Çerkeş civarına lojistik depo kurulması için başkanlığımız talebimizi ilettik, ödenek bekliyoruz. Ödenek geldikten sonra planlamasını yapacağız.

Heyelan, kaya düşmesi, çığ düşme vb. risk haritalarını köylerimizi de kapsayacak şekilde oluşturduk. Sırada deprem risk haritalarının oluşturulması var. Yapılacak çalışmalar maliyet gerektirdiği için şuan planlamasını yapıyoruz. Merkezden başlayarak ilçelerimize yaygınlaştırarak deprem risk haritalarını da oluşturacağız.

Özellikle köylerimiz ciddi risk taşıyan konutlar varsa bunların tespiti ile başlayıp daha sonra il genelinde depreme dayanıklılık çalışmamız olacak. Çok sağlam bina yapsak bile zemin sağlam değilse ve iyileştirmediysek yan yatma gibi riskler oluşabiliyor. Çankırı tamamında bu çalışmanın yapılması için 1-1.5 milyon lira ödenek gerektiriyor. Parça parça bu çalışmayı yapacağız. Bu çalışmayı yaptıktan sonra imar planlarında bu uygulanmazsa bu anlamı olmaz” dedi.

Deprem zamanında haberleşmenin çok önemli olduğunu da aktaran Özçelik, “Deprem anında haberleşmeyi sağlayan telsiz altyapılarımız var. Çankırı merkezde geçen yol aktif hale getirdik. Maalesef ilçe ve köylerimizde şuan da yok. Olay anında istasyonlarımızı götürerek yapabiliyoruz. Jandarmanın ağına dahil olmak için sözleşmemiz yapıldı. Bunun için almamız gereken malzemelerimiz var. Bu konuda 200-250 bin lira civarında İl Özel İdaresi’nden bir desteği ihtiyacımız var. Bunu yaptığımız zaman Çankırı genelini bu sisteme dahil edebiliyoruz. Afet anında çok kritik bir öneme sahip bu alt yapı. İnternet ağımız Çankırı geneli için şuan hazır.

Çankırı merkez, Ilgaz ve Atkaracalar belediyelerine kaza kırım seti AFAD tarafından verildi. Bu set 300-350 bin lira gibi bir bütçe oluyor. Bunun için belediyelerimiz almakta zorlanıyor. Aynı zaman kullanılmasıyla ilgili eğitim verdik. Biz daha çok belediyelerin ekip, donanımlarını tamamlayarak ve eğiterek eksikliklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.

Çankırı’da 7 Üzerinde Deprem Olma Olasılığının Yüzde 87 Olduğunu Söyledi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin