12 Mart 1921 İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajları

featured
service

Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından “Milli Marş” olarak kaleme alınan İstiklal Marşı’mızın 12 Mart 1921 tarihli Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi oturumunda kabulünün üzerinden 94 yıl geçmiş bulunmaktadır.

Bütün dünyanın gıptayla izlediği, hürriyet yolunda bir milli dava haline gelen şanlı İstiklal Mücadelesi’ne Türklüğüyle gurur duyan kimi aydınlarımız usta kalemleriyle destek vermişlerdir.

İşte Milli Mücadele’nin umudunu, azmini, kararlılığını, inancını yüreklerden mısralara taşıyan, her eserinde İstiklal Mücadelesi’nin, bağımsızlığın, kurtuluşun ve millet sevdasının önemine değinen İstiklal Marşı’mızın şairi, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u ve onun yüksek ideallerini, aziz hatırasını bugün bir kez daha minnetle yâd ediyoruz. 79 yıl önce 1936 yılında kaybettiğimiz Mehmet Akif Ersoy, ölümünden sonra bile halen yeri doldurulamamış edebiyatçılarımızdandır. Onu hakkıyla anmak ve ona layık olmak, Mehmet Akif’i düşünceleriyle, dünya görüşüyle, İstiklal Mücadelesi’ndeki asil ve yılmaz duruşuyla tanımayı gerektirir. Milli birlik ve beraberliğimize atfen kaleme aldığı şu dizeleri bizlere adeta öğüt verir niteliktedir;

Değil mi cephemizin sinesinde iman bir;
Sevinme bir, acı bir, gaye aynı, vicdan bir;

Değil mi ortada bir sine çarpıyor, yılmaz,
Cihan yıkılsa emin ol bu cephe sarsılmaz!

Onun Türk milletine armağan ettiği manevi mirası, dünya görüşü ve hepsinin üzerinde edebi şahsiyeti, şairliği ve kıymetli eserleri ilelebet millet vicdanında muhafaza edilecektir.

Vatan Şairi’nin şiirlerinin bir araya getirildiği “Safahat” adlı esere İstiklal Marşı’nın neden ilave edilmediğini soranlara nedenini manidar bir ifadeyle; “Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm.” diyerek cevaplıyor büyük şair. Bizler bugün bu milletin evlatları olarak omuzlarımıza yüklenen bu manevi yük ve sorumluluğun ne denli büyük olduğunu idrak edebiliyoruz. Bu nedenle öyle inanıyorum ki, ayyıldızlı bayrağımız altında hep bir ağızdan okunan her bir İstiklal Marşı adeta onun ruhuna, kalbimizden koparak ulaşan bir “FATİHA” gibidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve topyekûn bir milletin duygularına tercüman olan İstiklal Marşı’mızın şairi, büyük mütefekkir Mehmet Akif Ersoy’u ebediyete irtihalinin 79’uncu yıl dönümünde bir kere daha Yüce Türk milleti ve Aziz Çankırılılar adına şükran ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun!

Çankırı Valisi=> Vahdettin Özcan

Çankırı Milletvekili Av. İdris Şahin’in İstiklal Marşının Kabulü Mesajı…

Millet olarak, ilerleme yolunda azmettiğimiz birlik ve kardeşliğimizi pekiştirmeye çabaladığımız bu süreçte İstiklal Marşı ve Mehmet Akif’i anmak ve anlamak önemli bir imkan olarak görülmelidir. Merhum Mehmet Akif’in, vatan toprakları işgal altındayken kaleme aldığı İstiklal Marşı; milli mücadele ruhunu, Türk Milleti’nin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde yansıtmaktadır. Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı bugün de bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir. Bu düşüncelerle, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 94. yıl dönümünü kutluyor, İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve bütün İstiklal Kahramanlarımızı bir kez daha minnet ve rahmetle anıyorum.

Av. İdris Şahin=>Çankırı Milletvekili & Anayasa Komisyonu Başkanvekili

Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz’in İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı

’’Milli şairimiz ‘Acaba İstiklal Marşı yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?’ diyenlere;

‘Allah bir daha bu memleketin, bu milletin istiklalini tehlikeye düşürmesin ve bir daha onu istiklal marşı yazmaya mecbur etmesin’ diyerek cevap vermiştir.

Yüce bir millet ve onun şanlı mensupları olarak, bayrağımızı dimdik ayakta tutmak ve onu ebediyen dalgalandırmak için, her zaman olduğu gibi bugün de birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekir, İstiklal Marşı’nda ortaya konan inanç ve güven, bugün de ihtiyacımız olan manevi atmosferi yansıtmaktadır. İstiklal Marşımızda en veciz şekliyle ifade edilen mesajlar, günümüzde de sadece manevi dünyamızı aydınlatmakla kalmamakta aynı zamanda geleceğimize de ışık tutmaktadır. O zor günlerde yaşadığımız sıkıntıları unutmamalı şu rahat günlerimizin kıymetini bilip devletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmalıyız.

Destansı bir mücadelenin umudunu, azmini, kararlılığını, inancını yüreklerden mısralara taşıyan İstiklal Marşımızı, her Türk vatandaşı aynı aşkla söylemeye devam edecek, bu coşku semalarımızda ilelebet yankılanacaktır.

Topyekûn bir milletin duygularına tercüman olan İstiklal Marşımızın Yazarı Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyor, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını minnetle yâd ediyor, Allahtan rahmet diliyorum.

Çankırılı hemşerilerime sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Hüseyin Filiz=>Çankırı Milletvekili & Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi

12 Mart 1921 İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin