Yaran Kültürü Çankırı ile özdeşleşmiş ve Çankırı denilince Yaran Kültürü akla geliyorsa bu kültürün emekçilerine şükran ve minnetle teşekkür etmek gerekir. Tabi ki bu günlere kolay gelinmedi. Şahsım 1970 li yıllarda misafir olarak katıldığım meclislere, 1980 li yıllarda ve bu güne kadar yaran, yaran reisi, başağa olarak hizmet ettim. Ayrıca kültürümüzün yaşaması, yaşatılması ve gelecek nesillere en doğru şekli ile taşınabilmesi için arkadaşlarımla birlikte Ahi Yaran Derneğini kurduk. Ülkemizin tüm coğrafyasında İlimizin ve kültürümüzün tanıtımı için çok çaba sarf ettik. İlimize gelen Devlet büyüklerini bu meclislerde ağırladık. Bundan sonra da bu hizmetlerimize devam edeceğiz.
Günümüzde popüler kültürlerin etkisiyle veya popüler olma sevdası ile hareket eden, bilinçsizce çoğalan Yaran Meclisleri yozlaşma sürecini hızlandırdı. Yazılı ve görsel kaynaklardan veya yaşayan kaynaklardan istifade etmeyen, yaptıklarının doğru olduğunu zanneden şahıslar, sadece bir eğlence kültürü imiş gibi pervasızca hareket edince bu kültürün içerisinde var olmayanları kültürün içinde gibi göstermeleri veya var olan ritüelleri yok saymaları yozlaşmanın çığ gibi büyümesine neden oldu. Bu duruma gönlüm razı değil.
Değerli Yaran Dostları! Hayalim var olan Yaran derneklerinin bir federasyon çatısı altında toplanması, faaliyetlerini ortak akıl ve ritüellere uygun şekilde yürütmeleri, hatta dernek çatısında olmayan Yaran meclislerini de bu çatıların altına alarak denetimli faaliyetlerle yozlaşma sürecini durdurmaktır.
Hayalim; İlimizin her mahallesinde Yaran kültürünün icra edilebildiği kültür evlerinin oluşturulabilmesi, bir okul gibi hizmet verebilmesidir.
Hayalim; bu kültürün sadece bir eğlence kültürü olmadığı bizi biz yapan değerlerimizin bu meclislerde öğrenilip, öğretildiği, fitne, fesat, kin ve düşmanlığın olmadığı bu kültürde söylemlerin eyleme dönüştüğü, herkesin kardeşçe birbirine katkı sağladığı Yaran Meclislerinin çoğalmasıdır.
Hayalim; Çankırı da tüm okullarda Yaran gençlik kulüplerinin oluşturulması ve gelecek nesillere en doğru şekli ile Yaran kültürünün temel ritüellerinin, halk müziğimizin, halk oyunlarımızın, köy seyirlik oyunları ve orta oyunlarımızın öğretilebilmesidir.
Hayalim; şehrimizin en güzel yerine bir Yaran parkı yapılması ve bir Yaran kültürü müzesi kurulmasıdır.
Hayalim; İlimizi yöneten seçilmiş veya atanmış tüm bürokrasinin bu kültüre sahip çıkması yaranlarla birlikte bu şehrin geleceğini inşa etmesidir.
Yazılacak o kadar çok şey var ki. Bundan sonra da fırsat verilirse Yaran kültürümüzün dünü, bu günü, yarını, ihtiyaçları ve eksiklikleri hakkında yazılar yazarız inşaalah.
Hayalleriniz ve hayallerimiz şehrimizin ve kültürümüzün güzelliği üzerine olsun tüm hayalleriniz gerçek olsun.
Ahmet ABSARILIOĞLU
Çankırı Ahi Yaran Dernek başkanı
Sevgili Dostum ve sanat akrabam Sayın Başkan BAŞAĞA Ahmet ABSARILIOĞLU YÂRAN Kültürünü seninde söylediğin gibi Benim de “HAYALİM” olan görüşlerini aynen benimsiyor yozlaşmasına asla gönlüm razı değil aslına uygun yaşatılması için bir federasyon çatısı altın birlik beraberlik ruhu ile olmasını ötedenberi arzu etmekteyim benimde hayalim olduğudur.
İnşallah ölmeden önce rabbim görmeyi kısmet eder. başarı dileklerimle.
bu güzel sitede hoşgörü ortamında yazılarını okumak harika olacaktır.
(Şair-Yazar) BAŞAĞA Necati ÜLKER